featured_p_img
Permalink

Endring kan skje fortere enn du tror…

Eg har fortalt litt om min mentale reise tidligere, etter eg hadde fått rydda opp i topplokket, var det endring av andre deler av helsa som stod for tur.

Etter å ha krympa inn i størrelse, har eg fått nokon bekymringsmeldinger. For meg har “bieffekter” av livsstilsendringa min vært at både magen forsvant og at eg har gått ned i vekt.

Takk for omtanken, men eg og kroppen har det tipp topp i den nye og mindre utgaven.

Endelig har eg ein kropp med mindre smerter og ein kropp eg trives med <3

Motivasjon er alt!

Etter mange år med plager og smerter i magen, var eg klar for å teste om å endre kostholdet mitt kunne hjelpe. Å bli kvitt smerter i magen var min motivasjon.

Smertene var der hver dag, og startet allerede om morgenen etter frokosten var inntatt, og vedvarte dagen ut. Mange ganger måtte eg legge med ned på magen, for å dempe krampene (intens smerte)- det hjalp litt. Og som resultat av stadig oppblåst og smerter i magen var eg ofte trøtt og irritert.

For å starte denne endringsprosessen trengte eg hjelp, så eg åpnet opp ørene mine for min kloke mann, som studerer funksjons medisin (hvordan bruke kosthold til å bedre helsen). Han har bablet lenge, og kommet med tips og råd til meg, men eg har liksom bare lagt døve øret til. Eg måtte finne min egen motivasjon, eg måtte være klar for å motta hjelpen.

Og , nå var eg klar, og ikkje minst motivert.

Eg husker eg stod i hagen, og skulle ta nokon bilder til markedsføring, i lengre tid hatet eg å sjå meg sjølv på bilder, og denne dagen var ikkje noko unntak. Når eg kikka på bildene etterpå fikk eg syn på ein sliten person, og eg skal også innrømme at eg såg magen, og at eg rett og slett tenkte “Monica, nå må du gjere noko, du både ser og føler deg trøtt og sliten, og du utstråler ikkje det du egentlig vil, som er sunnhet og glede”

Stor endring i helsa etter kort tid.
Bilde fra 12. august er det eg referere til i teksten over. Til høyre, endring i prosess, ein meir glad og fornøyd utgave, med mindre smerter.

“Bollemagen” min, som eg hadde prøvd å trene bort i mange år, hadde eg egentlig bare gitt opp. Eg tenkte at den var et resultat av tre graviditeter. At den skulle forsvinne etter knapt ei uke med endret kosthold, var ikkje i tankane mine ein gang. Det var rett og slett ein bonus at magen krympa- som eg skal innrømme at eg likte svært godt, samt det at magesmertene blei borte, også det etter kun få dager.

Sunt og variert kosthold

Det var vanskelig for meg å sjå at å endre på kostholdet skulle hjelpe meg, og nok også derfor det tok så lang tid for meg å ta skrittet å gjere noko med det …

I mitt hode hadde eg et sunt kosthold. Eg spiste regelmessig, aldri store porsjoner. Me lagde alltid variert mat, og alltid fra bunnen av, med svært lite halvfabrikat. 

Så hva var det eg gjorde som førte til endringer?

Når eg endelig var klar, så begynte eg å tenke meir på hva mannen min hadde ymta innpå i ein lengre periode, at eg burde prøve fasting. Så det var det eg gjorde. Og i tillegg holdt eg meg heilt unna sukker. Og i ettertid har eg skjønt at lavkarbo hjelper til med å få i gang fettforbrenninga i kroppen, og den har nok ikkje vært av den beste slagen for mitt vedkommende, før eg gjorde denne livsstilsendringa.

Fasting booster helsa

Eg trudde aldri at eg skulle klare å faste, eg som alltid gikk rundt og var småsulten.

Men nå var eg klar, og fast bestemt på å gi det ein sjanse!

Eg kutta heilt ut kveldsmåltidet, så siste måltidet blei middagen, som var rundt 17-18-tiden. Og eg venta med frokosten til 11-12 tiden dagen etter. 

Eg merka fort at magen hadde det mykje bedre, tarmene mine trengte rett og slett hvile, den slapp å bli irritert ved å ha noko å jobbe på heile tida. Og når tarmen fikk hvile, blei eg heller ikke like trøtt, sliten og irritert.

Som sagt, så skjedde det også noko med midjemålet, det tok ikkje mange dagene før bollemagen var betydelig mindre, ja strekkmerka etter tre graviditeter har eg fortsatt, men den deigen som alltid var i vegen, var borte. Dette var nok et resultat av at tarmen fikk hvile og at fettforbrenningen hadde satt skikkelig fart i kroppen min.

Når eg såg dei positive endringane på helsa min, så blei eg ekstra trigga til å lære meir om kostholdets påvirkning på helsa vår.

Kosthold for å holde energien oppe

Mannen min ga meg fleire gode råd “Monica, när du äter, så se till att äta mat som håller dig mätt länge, forskning visar att det också bibehåller ett stabilt blodsocker”.

Så når eg spiser, så spiser eg proteinrik mat, og fettrik mat, og så lite sukker/stivelser som overhode mulig og fra minimalt prosesserte matvarer.

Eg spiser f.eks mykje egg til frokost (i 11-12 tiden), i ulike varianter. Me lager fortsatt all mat fra bunnen av, og så lite forbehandlet mat som mulig. Eg spiser ikkje brød, pasta eller anna mat som inneholder sukker. I helgene tillater eg meg å skeie litt ut, men det har kroppen min tålt på ein god måte. Så i helger, da er det fest 🙂

Rikard Edberg har hjulpet meg med viktig endring i kostholdet.
Her med min mann, Rikard Edberg som har hjulpet meg med min livsstilsendring <3 Fra tur i Caribbean i april 2022.

Livsstilsendring var plutselig ein realitet

Eg er ikkje fan av dietter og den slags, for meg handla det om å ta grep om helsa mi, som rett og slett har vært ein livsstilsendring, hvor eg har fått det bedre på alle plan.

Motivasjonen min blei bare større og kraftigere når eg fikk kjenne på dei positive effekten det hadde både på magesmertene, at eg fikk meir energi, blei meir opplagt, og at magen min faktisk krympa inn. 

Og det som forbausa meg var at sulten, det at eg tidligere kjente meg småsulten heile tida, var borte etter bare nokon dager. Når eg før gikk og var småsulten, gikk eg og småspise, og var sjukt sugen på noko søtt. Alt dette var også borte etter bare nokon dager med fasting, og minimalt inntak av sukker/stivelser.

Når eg nå ser meg sjølv i spegelen eller på bilder, så ser eg den eg vil være, både for meg sjølv og dei rundt meg. Eg ser glede, tilstedeværelse og ein sunnere versjon av meg sjølv.

Endring handler om mål og strategi for å oppnå ønsket resultat, mykje av det eg nå jobber med i min coachingbusiness.

Endring som fører til suksess

Eg er for øyeblikket på siste innspurt av coachingutdannelse. Som mentaltrener så jobber me etter struktur som gi endring og suksess. Altså atferd som gir et suksessfullt resultat. I mitt eksempel var det å endre min atferd mtp kosthold, som førte til et mykje bedre resultat med tanke på helsa mi. Så håpet mitt er at det kan være til inspirasjon for flere for å se at endring og bedring er mulig, det gjelder på alle aspekter av livet <3   

Endring kan skje fortere enn du tror … fra ei som faktisk ikkje trudde det var mulig!

Ein sprudlende og glad hilsen fra

Monica

Comments

comments

Permalink

Autorisert naprapat

Etter mange år med kamp, kom endelig ein gladbeskjed i april, om at naprapater blir autorisert helsepersonell. 
1. mai åpnet Helsedirektoratet opp for å individuelt søke om autorisasjon, og 9. mai kom gladmeldingen- “Din søknad som autorisert naprapat er innvilget
Veldig glad og stolt autorisert naprapat!

Beskytta tittel

Eg får mange spørsmål hva autorisasjonen vil innebære, dette har eg ikkje det fulle svaret på ennå.

Det eg veit, er at nå blir naprapat ein beskytta tittel, som gir økt sikkerhet og trygghet for dei som ønsker å gå til naprapat.

Fritatt fra MVA

Fra januar 2021 blei heile alternativbransjen, som me tidligere var underlagt, ilagt mva på sine tjenester. Naprapater og osteopater ble fritatt fra mva i og med at vi hadde søknad inne om å bli autorisert helsepersonell. 

Nå som vi er autorisert helsepersonell, fortsetter både naprapater og osteopater å være fritatt fra mva på lik linje med fysioterapi og kiropraktikk, noe som har stor betydning for våre kunder.

Veien til å bli naprapat og autorisert naprapat

Eg visste fra veldig tidlig alder at eg ville jobbe med kropp og helse. Fram til eg tilfeldigvis hørte om naprapat på ei utdanningsmesse, var det å bli fysioterapiaut som var drømmen.

I 2003 starta eg på mi utdanning som naprapat i Stockholm, hvor eg også møtte min mann, Rikard Edberg, som også er naprapat (autorisert naprapat). I 2007 var me endelig ferdig utdanna naprapater, og startet opp klinikk i Oslo, Oslo Naprapatklinikk. I dag med klinikk i Oslo og Rælingen, samt at me jobber mye ut mot bedrifter.

Vi har drevet Oslo Naprapatklinikk siden 2007, Rikard Edberg og Monica Aschim.

Allerede som nyutdanna naprapat var håpet stort om at autorisasjon var rett rundt hjørnet, det viste seg jo på være langt fra virkeligheten.

Eg starta tidlig med å engasjere meg i autorisasjonskampen til oss naprapater. Og har i mange år jobbet politisk, deltatt på høringer og ulike politiske arenaer, sammen med andre ildsjeler for å få anerkjennelse og autorisasjon for naprapater. Det har vært ein spennende reise.

For et par år siden skjønte eg at nå er det ikkje lengre et spørsmål om, men når autorisasjonen blir ein realitet, så det er med stor stolthet at eg nå kan kalle meg autorisert naprapat.

Litt hvordan eg jobber som naprapat

Nå har eg 16 år bak meg som yrkesaktiv naprapat, og det er utruleg gøy å hjelpe folk med vondter og plager fra muskel- og skjelettapparatet.

Som naprapat benytter eg mange ulike behandlingsteknikker, som kombineres under ein og samme behandling, teknikker/metoder er:

 • Triggerpunktsbehandling
 • Massasje
 • Bindevevsbehandling
 • Manipulasjon
 • Mobilisering
 • Tøyning
 • Trykkbølge
 • Nåler (dry needling)
 • Øvelser og trening

Hvilke behandlingsteknikker og øvelser som blir benyttet baseres på anamnesen (sykdomshistorien), klinisk undersøkelse, og progresjon fra behandlinger.

Vanlige muskel- og leddplager naprapati hjelper deg med:

 • Hodepine
 • Nakkeplager
 • Skulder- og armplager
 • Ryggplager
 • Isjias
 • Hofte, og kneplager
 • Fot- og ankelplager

I tillegg jobber eg mye med kroppsholdning og opptrening etter graviditet.

Bare ta kontakt om det er noko du lurer på 🙂

/ Monica Aschim

monica@oslonaprapatklinikk.no

Tlf: 41171691

Comments

comments

Permalink

Den visne lille engelen

Du vil kanskje kjenne deg igjen, i historien om den visne lille engelen

En fortelling om hvordan endre ting som tynger deg til å heller styrke deg ♥

Den lille engelen som en gang var full av liv, med pågangsmot og lyst, men hvor en dag alt var borte… Plutselig var alt tungt, og vanskelig, hun følte seg helt borte, hun fikk ikke til det hun aller helst ville…. som var å fly høyt med sine vinger og hjelpe alle på sin veg, bidra og kjenne glede.

Nå kjente hun seg vissen, snøen som kom, var som dalende bly, og grå som aske, det var ikke rart vingene ikke lengre kunne bære den lille engelen.

En dag, da engelen gikk langs veien, med vingene tungt slepende etter i askesnøen, møtte hun på en liten mus. Musen stoppet og kikket opp på engelen, “hvorfor så lei deg” spurte den engelen

“Jeg kan ikke fly lengre”, svarte engelen

“Det er ikke så rart”, sa musen…

Engelen stoppet opp, men sa ingenting

“Ser du ikke” sa musen…

“Ser hva da” sa engelen oppgitt

“Sekken du bærer på”, sa musen, “den som ligger der og tynger på dine vinger”.

“Det er der du bærer alle dine tanker og bekymringer” fortsatte musen, “hvordan skal du da klare å fly, når du bærer rundt på alt dette?”

“Tenk deg” sa musen, “at alt som ligger i den sekken kan gi deg styrke. I den sekken ligger alt som for øyeblikket tynger deg, men ved å ta dem opp vil de forvandle seg til akkurat hva du trenger og ønsker for deg selv…

Forestill at du kan velge fra øverste hylle, akkurat de ressurser, egenskaper og styrker du ønsker og trenger for deg selv, alt bare ved å ta dem opp fra sekken, og blåse dem opp over deg”. 

“Så nå min lille engel, vil jeg hjelpe deg” 

“Nå vil jeg at du åpner opp sekken din, og når du nå gjør dette vil du vite akkurat det du trenger og ønsker for deg selv her og nå”, Engelen åpnet sekken – og SWISH, det slo ut som en magisk sky ut av sekken …

“Hm”, sa engelen litt overrasket, “jeg hører en stemme i hodet mitt fortelle hva jeg skal gjøre”

“Så bra” sa musen, og fortsatte: “Nå kjære engel, husk at du kan plukke opp akkurat det du trenger fra sekken din, for å klare å oppnå det du ønsker deg …”

Engelen plukket opp den første, holdt den i hånden og blåste den oppover, den bredte seg over himmelen og engelen.

“Denne vil jeg at skal guide meg i riktig retning, det må gi meg positive vibber og energi, det må føles rett i hele meg”, sa engelen. Brått etter fikk engelen både bilder, tanker og lyder i hodet, som gav henne et lite glimt av håp. 

Kan jeg ta en til spurte engelen ivrig? Så klart, du kan ta så mange du vil svarte musen.

Engelen plukket ivrig opp en til fra sekken sin, og blåste den opp mot himmelen “denne vil jeg at skal gjøre meg trygg og sterk” 

Engel plukket opp en til, blåste den opp mot himmelen, “denne vil jeg at skal gi meg selvsikkerhet og glede i alt jeg gjør” sa hun

Like etter hadde engelen plukket opp enda en, blåste den ivrig i vei “og denne” sa engelen, “denne vil jeg at skal gi meg tro på meg selv igjen..”

Engelen tok opp enda en, holdt den med begge hendene og blåse den forsiktig i veg, “denne skal gi meg det aller viktigste av alt”, musen kikket spent opp på engelen.  “Denne skal gi liv i vingene mine igjen, slik at jeg kan gjør det jeg brenner aller mest for, som er å hjelpe andre mennesker på min veg, det er min store drøm, nå må jeg bare ta handling”, sa engelen. 

“Lukk øynene dine nå”, sa musen.

“Kjenn på følelsen i kroppen din nå, du vet akkurat hva du må gjøre heretter”, sa musen. “Du både kjenner og hører deg selv si hva du må gjøre for å komme dit du vil, du har fylt opp med alle ressursene du trenger.

Legg hånden på hjertet ditt, og kjenne denne gode og trygge følelsen i kroppen, kjenn gleden og roen du har”

“Se der ja” sa musen, “det smilet vil gjør godt, både for seg selv og de rundt deg”

Engelen åpnet sakte opp øynene sine.

“For en følelse sa engelen, jeg kjenner en ro, styrke og selvsikkerhet, og en enorm glede. Dette vet jeg jeg får til, det kjenner jeg helt ut i vingespissene mine, nå vet jeg akkurat hva jeg må gjøre”, fortsatt engelen.

Engelen tok et lett skritt i den hvite snøen foran henne, nydelige snøkrystaller dalte ned rundt henne, på den ene skulderen satt den lille musen.

Det sies at den lille musen sitter der på skulderen hennes den dag i dag, og hvisker små kloke ord for å påminne henne om alt hun er og alt hun kan.

Tusen takk <3

“Den visne lille engelen” ein personlig historie av Monica Aschim
Kjenner du på utfordringer du gjerne skulle hatt hjelp med?

Etter ein tøff tid i livet mitt, måtte eg ta grep, og meldte meg på kurs i selvutvikling hos SCALA (tidligere MetaResource).

Eg har lært masse om meg selv, og klart å komme meg på beina igjen. Om du selv står i tøffe utfordringer i livet ditt, personlig, på jobben, i relasjoner osv. kan eg virkelig anbefale å sjekke ut tilbudene SCALA har rundt om i Norge.
SCALA (Scandinavian Coaching And Leadership Academy), passer både for deg som vil lære om selvutvikling og kommunikasjon, og deg som vil bli coach eller bli ein bedre leder.

På min egen reise har eg ikkje bare funnet meg selv, men styrket meg på områder eg ikkje ein gang tenkte eg kunne bli styrka på. Og ein av disse tingene er skriving, det har virkelig vært ein selvterapi. Ord har skapt både styrke og glede for meg selv, og håper at noko av skrivinga mi også kan gi litt håp, tanker og inspirasjon til andre <3

Takk som har tatt deg tid til å lese, det betyr mykje!

Monica Aschim (Naprapat og mentaltrener-student)

Helfy living / Oslo Naprapatklinikk

Følg meg gjerne for små dikt og lyrikk på Instagram @monicaaschim.no

Comments

comments

Permalink

Ut av komfortsona

Når alarmsystemet skrik høgt i heile kroppen. For det er slik det føles når eg i det siste har ville gjort ting som før bare var moro, ting eg gjorde fordi det var gøy, la ingen tanker eller følelser i det.

Men nå, bare det å legge ut et innlegg på Facebook har fått heile kroppen i ubalanse. Før kunne eg stå på scene og holde foredrag for 100 mennesker, nå blir det bare kaos (bare av tanken) …

Første gang eg følte på angsten var for ca 2 år siden, eg skjønte ingenting, for meg (da) kom det heilt ut av det blå. Eg var på et hotell da det skjedde, og måtte bare gå fra selskapet, det dirra i heile meg, fikk ikkje puste, og pulsen gikk i 100.

I fjor måtte Rikard og eg legge ned det forebyggende helsekonseptet vårt. Det var sårt, men eg var heilt kjørt. I ettertid har eg jo skjønt at dette prosjektet (som var et veldig spennende prosjekt) blei følelsesmessig kobla opp mot mye negativt som skjedde parallelt. Eg hadde andre store utfordringer og bekymringer i livet på det tidspunktet. Belastningen blei så stor at det ødela det som faktisk var noe positivt.

Eg har heldigvis fått hjelp, både for angsten og andre ting som har tynga meg.Og GRUNNEN til at eg i dag skriver dette, er fordi terapeuten min har utfordra meg til å ta tak i dei tinga som eg brenn for og så veldig gjerne vil gjøre, selv om det skaper uro i kroppen … Eg må lissom lære opp denna skrotten igjen …

Så eg utfordrer meg skikkelig nå, bare ved å legge ut dette innlegg (og alle andre innlegg siste tiden), og eg skal holde ein digital workshop i morgo «Inspirasjon og bevisstgjøring bedre livsstil».Og me tar opp igjen det FOREBYGGENDE HELSEKONSEPTET, men i en annen innpakning denne gangen.

Helfy som vare et stort forebyggende helsekonsept ut mot bedrifter er nå blitt et helseforebyggende Inspirasjonsgruppe «Helfy living» på Facebook (lukked gruppe)… enn så lenge.

Så voilá, i morgo skal eg holde min første workshop – Juhuu! Det som er fint nå, er at eg kan jobbe med helse, og inspirere i trygge rammer i den lukkede gruppa, og samtidig jobbe med å styrke meg sjølv opp igjen. Nå kan eg inspirere, bli trygg, samtidig som konseptet tar form. I LUNG OCH RO ❤Vinn vinn håper eg!

Så om du er interessert i å bli med i gruppa vår, er du hjertelig velkommen til det. Det er ei stemme i hodet mitt som håper at det ikkje dukker opp ein einaste sjel på workshopen, mens ei anna stemmer heier på «fullt» digitalt hus 😉

Meld deg inn her: https://www.facebook.com/groups/959586937537947

Tvitvi, klem Monica

Comments

comments

Permalink

Forebygging av sykefraværet på arbeidsplassen

Jeg har de siste årene blitt mer og mer opptatt av hvordan jeg kan hjelpe og inspirere til bedre helse og aktiv hverdag på arbeidsplassen, hvor målet så klart er å minske sykefraværet.

Om det skal bli gjort bedringer, må det bli gjort endinger… Foto: Unsplash

I 2019 starte jeg og mannen min Helfy Workspace, hvor vi leverer fysiske og digitale helsetjenester ut til bedrifter. Og vi ser naturligvis et økt behov for dette under den nå snart ett år lange hjemmekontor situasjonen. Du kan lese mer om Helfy Workspace sine tjenester her.

Målet vårt er hvordan ansatte selv kan bidra til en positiv impact på bedriftens forebyggende helsearbeid, trivsel, arbeidsmiljø, og sykefravær. Og ikke minst at de ansatte selv vil kjenne effektene det vil gi på deres egen helse, motivasjon og produktivitet.

Hvordan bruke nudging for bedre helse og trivsel på arbeidsplassen

Hva er nudge? Nudge betyr egentlig bare å gi et lite dytt i riktig retning, legge til rette for bedre valg. Som en bedrift eller organisasjon er det en fantastisk mulighet for å skape en god kultur innenfor ulike temaer og områder som er viktig for dere.

Jeg bruker ordet nudge i artikkelen, bare for å gjøre dere oppmerksom på selve ordet, da det finnes masse godt innhold om dette ute på nettet. Men selv bruker jeg ofte dytt eller tilrettelegging som en god og beskrivende oversettelse.

Du kan lese mer, både hva nudge er og hvordan du kan bruke det til å tilrettelegge for bedre og sunnere helse i ditt eget liv og hverdag her.

Skap bedre kultur, arbeidsmiljø og god helse i din bedrift/organisasjon.

Som en bedrift/organisasjon, for ledere og HR etc. er det aller viktigste tilrettelegging og tilgjengelighet for å få de ansatte til å ta de rette valgene. Samt at det lages en kultur, der sunne valg blir en naturlig del av denne kulturen, og i de ansattes arbeidshverdag. 

Du må begynne et sted, start med hva og hvordan. Foto: Unsplash

Her vil hvilken ledertype du er, eller lederen du har på din jobb uten tvil vil være avgjørende, da det å ta grep og skape en impact rundt helse, trivsel og arbeidsmiljø uten tvil er forankret opp i systemet i en bedrift.

For å skape endringer, og legge til rette for at de ansatte skal dyttes/veiledes i en retning er det viktig å først gjøre en kartlegging. Hvilke utfordringer har dere internt i bedriften? Hvilke mål ønsker dere å oppnå? Når dere har sett på hvilke områder dere ser er en utfordring eller trenger å endres, må dere diskutere på hvilke måter disse utfordringene eller målene kan oppnås.

Når dere skal bruke nudging for å skape en endring, må dette være både synlig og tilgjengelig for alle, slik at det er lettere å bygge en god kultur rundt endringen du ønsker å gjøre. 

Nudging internt i bedrifter kan brukes på ulike måter, og dere kan bruke det for ulike avdelinger, i en bestemt tidsperiode osv. Sett dere klare mål, men vær klar over at tilretteleggingen og tiltakene dere iverksettes følges opp, holdes liv i og at endringer mest sannsynlig må bli gjort underveis.

Helse, viktig og uunngåelig for en bedrifts fremdrift og bunnlinje

Å fremme god helse og trivsel på en arbeidsplass kan gjøres på mange måter. Ansatte er jo uten tvil bedriftens viktigste ressurs, derfor er både deres helse og velbefinnende viktig.

En av tjenestene vi på Helfy tilbyr bedrifter er små aktive pauser i løpet av arbeidshverdagen, i disse tider digitalt. Og i samme forbindelse holder vi jevnlig inspirasjonsforedrag til de samme bedriftene, nettopp for å hele tiden skape en bevissthet og forståelse til hvorfor små aktive pauser og grep om helsen i hverdagen er viktig.

Noen av tjenestene vi i Helfy Workspace tilbyr

At stillesittende og lite bevegelse ikke er bra for kroppen det er nok ikke nytt for verken deg eller meg. MEN at det ikke skal mer enn 30 sekunder til noen minutter med aktiv pause, for å bidra til at muskel- og leddplager uteblir, og forebygge muskel- og leddplager, det er det ikke alle som tenker på.

2-3 treningsøkter i uken er dessverre ikke nok

2-3 treningsøkter i uken kan dessverre ikke kompensere for all den tiden vi sitter stille i løpet av uken. Det er her de små aktive pausene er gull under arbeidshverdagen.

Aktive pauser (og treningstimer) tilrettelagt for de ansatte er et godt eksempel på dytt som fremmer helse på arbeidsplassen og et perfekt tiltak nå som alle sitter på hjemmekontor.

Vi i Helfy deltar nå på ulike digitale møter, slik som heldagsmøter, avdelingsmøter, ledermøter, seminarer og konferanser hvor alle må bli med på våre små aktive #helfybreaks

Bevisstgjøring og kunnskap er viktig for oss å formidle når det kommer til kropp og helse, samt å få kjenne på kroppen hvilken positiv effekt det har.

Da er det både synlig, tilgjengelig, alle er med, og det blir implementert som en fast rutine. Og alle kjenner den umiddelbare energiboosten disse aktive pausene gir. 

Når bedrifter i tillegg legge inn våre inspirasjonsforedrag med jevne mellomrom, skapes det en bevisstgjøring og forståelse hos de ansatte. Kontinuitet og kunnskap er viktig, uansett hvilke endringer vi ønsker å gjøre.

Utover helseeffekten bidrar aktive små pauser også til:

 • Latter og moro
 • Icebreaker (i møter f.eks)
 • Pauseinnslag
 • Sammenhold
 • Fysiske pauser (selv små avbrekk på 30 sek-noen minutter) øker også:
  • Energien
  • Konsentrasjonen
  • Humøret
  • Selvfølelsen

Vi tilbyr også #helfybreak fra Helfy Workspace sin Facebook Side, på 3 faste dager og tidspunkt i uken. Dere kan følge våre #helfybreaks her.

Tips når du skal legge til rette/dytte for endring på arbeidsplassen

 • Gjør det godt synlig og tilgjengelig
  • Eksempel- ha frukt fremme på synlige og naturlige områder
  • Ha gjerne frukt og vann lett tilgjengelig inn i møterom
  • Aktive pauser
  • Trening på jobben
 • Få ALLE med, viktig når en kultur skal endres. Perfekt å gjøre når dere allerede er samlet, slik som i møter o.l
  • Eks om dere trenger svar på noe viktig.
  • Spørreundersøkelse
  • Ta tempen ved å stille viktige spørsmål osv.
 • Gjør ting til faste dager og tider
 • Legg til rette for digitale sosiale sammenkomster
 • Oppfordre til fysiske aktivtet
  • Legg til rette for å f.eks gå en tur midt på dagen (Kommunikasjon er viktig. Si f.eks: Nå tar vi oss alle en tenkepause folkens, ta en 30 min gåtur, så ses vi tilbake her om 45 min, så ser vi hvilke idéer som er kommet opp)
  • Avklar med dine medarbeidere at det er helt ok å f.eks sette på en vaskemaskin, få seg en gåtur i løpet av arbeidshverdagen. 
  • Avtal walk and talks (både fysiske og digitale)- Helst fysiske om det lar seg gjøre i disse dager.
 • Ikke glem at både kommunikasjon rundt tiltakene og forankring opp i systemet og ledelsen er viktig.
 • Mye kan gjøres internt, men noen ganger kan det være fornuftig å hente inn kunnskapen og ekspertisen utenfra.

Mulighetene og løsningen er mange, her er det bare å avklare hva du ønsker å gjøre noe med, og sette opp idéer til hvordan dette kan fasiliteres og dyttes i riktig retning.

Bare ta kontakt med meg du eller din bedrift ønsker vår bistand til å dytte i riktig retning.

Følg meg gjerne på LinkedIn

Jeg er også på Clubhouse, hvor jeg også deltar i ulike aktuelle tematikker: @monicaaschim

(PS! Du kan laste ned min “Sjekkliste: Få en bedre, mer motiverende og produktiv arbeidshverdag her!)

Monica Aschim

Naprapat, inspirator og gründer

Oslo Naprapatklinikk

Helfy Workspace

monica@oslonaprapatklinikk.no

Tlf: 99302150

Comments

comments

Permalink

Nudge for å fremme helsen din, hva er det?

Har du hørt ordet nudge før, eller er det helt nytt for deg?

Nudge er et litt hypa ord, som egentlig kan oversettes til et lite dytt…

Dyttet som fremmer bedre helse, bedre livskvalitet, bedre valg osv…. ved å helt enkelt dytte deg i litt riktig retning.

Foto: Unsplash

Du blir faktisk nudga hver eneste dag….

Du blir faktisk nudga hver eneste dag, uten at du kanskje er klar over det. Noen ganger kanskje i “feil” retning, for nudging kan også bli brukt til å dytte i motsatt eller negativ retning. Men i dagens artikkel så er det den positive effekten jeg ønsker å belyse, og ikke minst hvordan du selv kan bruke det til å tilrettelegge for bedre helse.

Når blir du nudga i hverdagen uten å vite om det, tenker du kanskje nå?

Et eksempel er når du går inn i matbutikken og det første du møter på er en delikat og forfriskende (forhåpentligvis) frukt- og grønt avdeling. Denne plasseringen av matvarer gjør at du faktisk kjøper mer sunne matvarer. Usunne matvarer rett ved inngangspartiet ville ført til nudging i negativ retning.

Nudging blir brukt for at vi skal bli dyttet til å gjøre et valg (positivt valg er fokuset nå). Nudging kan benyttes for å legge til rette for en ønsket samfunnseffekt. Nudging kan også fungere som gruppepsykologi, du ser noen andre gjøre det, og føler at det “rette” er å gjøre det samme selv. Her kan koronapandemien brukes som et godt eksempel.

Foto: Pixabay

Tidlig i Norge var vi ekstremt flinke til å sette håndsprit godt synlig og lett tilgjengelig i alle butikker, restauranter, stasjoner og så videre. En slik tilrettelegging gjør at det for oss kunder og brukere er lettere å rengjøre oss ofte på hendene, samtidig som vi ser at alle andre gjør det, da gjør du og jeg det også…

I butikker ble det satt opp streker og andre markering for å påminne om avstand. Kom jeg inn i butikker hvor disse markeringen ikke var satt opp, var det tydelig mindre avstand mellom personene i butikken- tenk at en så liten ting, som en strek i dette tilfelle kan ha så stor effekt. 

De små dyttene som eksemplene over har gjort at hver enkelt av oss har tatt de rette valgene (holde god avstand, sprite oss osv.) under pandemien, men det har uten tvil også hatt en stor samfunnseffekt.

Nudging for bedre helse og livsstil

Nå som jeg har forklart litt hva nudging er, ønsker jeg å bruke litt tid på hvordan du kan bruke dette til å legge til rette for en bedre hverdag for deg selv, ja kanskje til og med for barna og familien din.

En god øvelse kan være å sette deg ned og faktisk tenke over hva du synes lager litt kaos i hverdagen din, eller ting du veldig gjerne ønsker å få gjort/få til, men som du ikke rekker eller klarer å få gjort i løpet av dagen. Det kan gjelde ting for deg selv, i jobbsammenheng eller noe med barna eller familien.

Hva lager kaos/uro i hverdagen din. Hva prøver du å få gjort? Foto: Unsplash

Eksempel kan være at du hater å handle og alltid kjøper mye unødvendig og usunt når du er på butikken. Eller at du stresser veldig om morgenen fordi det er så mye som skal gjøres. Eller at middagene alltid blir noe halvfabrikat fordi det var det du klarte å finne fram akkurat da du skulle lage mat …

Det neste spørsmålet du kan stille deg er, HVA KAN DU GJØRE for å legge bedre til rette, gjøre det enklere, og lettere for deg selv?

Ofte vet du svaret, men du må ta konkret tak i det. Du må bestemme deg for hva du FAKTISK må ta tak i for å underlette/legge til rette for, ja dytte deg selv i riktig og ønsket retning …

Et eksempel kan være at du stresser over alt du skulle ha gjort (enten hjemme eller på jobb),

Lag deg Todo lister hver eneste dag, det er effektivt! Foto: Unsplash

Lag deg rett og slett en to do liste over det som må bli gjort i dag, gjerne det som haster øverst, og SJEKK av etterhvert som handlingene blir utført.

(PS! Du kan laste ned min “Sjekkliste: Få en bedre, mer motiverende og produktiv arbeidshverdag her!)

Ofte stresser vi mer bare fordi det blir mye å holde “styr” på i tankene.

Når det kommer ned på en liste, blir det mer oversiktlig og overkommelig, og du kan sjekke av underveis, noe som gir en stor befrielse (uten at du tenker så mye på det), at du rett og slett har utført og oppnådd et av dagens mål!

Et fantastisk nudge-verktøy for bedre helse er smartklokke/aktivitetsklokke

Et hjelpemiddel som gir en fantastisk nudging og motivasjon for helse og fysiske aktivitet i hverdagen er smartklokke/aktivitetsklokke.

Aktivitetsklokka mi holder telling på hvert eneste skritt jeg tar i løpet av dagen, slik at jeg klarer å nå skritt målene mine, som er så viktig for helsen min … 

Og tro meg, uten dette dyttet så havner jeg fort under de skrittene som er anbefalt for en gode helse av WHO. (Skrittskala om dagen: 10000=aktiv, 5000-7500= delvis aktiv, 0-5000 steg= lite aktiv)

-Visste du at når vi er på hjemmekontor så mister vi 4000-5000 skritt om dagen, og det er faktisk hverdagsaktivitet som er utrolig viktig for folkehelsa.

Foruten skritt målene, så gir den meg dyttet og motivasjonene som skal til for å få nok søvn, og god nok kvalitet på søvnen.

Andre ting du kan gjøre for å dytte/legge til rette for å ta det rette valget for god helse er:

 • Legge frem treningstøyet kvelden før (da er det vanskeligere å droppe treningen…)
 • Avtale med ein venn/kollega å ta den gåturen/treningsøkten
 • Sette frem oppkuttet grønnsaker til barna (de garanteres at de spiser, kanskje ikke første gangen, men bare vent, etterhvert…..)
 • Gjør du steget over, så kanskje du ikke trenger å stresse med om barna spiser grønnsaker under middagen…. en mindre bekymring å ha
 • Sette alarm på slik at du husker å ta viktige små aktive pauser i løpet av arbeidsdagen
 • Sett en plan for når du skal legge deg, kroppen trenger 7, helst 8 timers søvn. Da må du også planlegge for når du bør legge deg mtp når du må stå opp dagen etter. (Sett gjerne alarm som minner deg at nå er det på tide å sove)

Jeg har også skrevet en artikkel om hvordan nudges kan brukes for å fremme god helse på arbeidsplassen. Les mer her!

Har du tanker, eller spørsmål, så er det bare å ta kontakt

Vennlig hilsen

Monica Aschim, naprapat og gründer

Oslo Naprapatklinikk / Helfy Workspace

monica@oslonaprapatklinikk.no

Tlf: 99302150

Følg meg gjerne også på Instagram for inspirasjon til en bedre livsstil (på en lavterskel og jordnær måte). @monicaaschim.no

Comments

comments

Permalink

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen

Monica Aschim er din naprapat på Fjerdingby i Rælingen kommune. Eg driv to klinikker i Oslo, men under Koronakrisa omstilte eg meg for å kunne kombinere jobb og hjemmeskole for eldste sønnen.

Naprapat Monica Aschim, kåret til Årets Naprapat i 2017

Selv om eg har hatt ein hjemmeklinikk lenge, har den ikkje vært så mye i bruk, da eg har hatt jobb stort sett hver dag i Oslo. Men nå gjelder det å være løsningsorientert. Eg må få økonomien til å gå rundt. Me skal bruke minst mulig kollektivt, samt være tilstede for skolebarn, derfor var det nå heilt naturlig å utøke naprapatbehandlingene på Fjerdingby.

Samtidig er det nok fleire andre i samme situasjon, mange har heimekontor, og mange er heime med skolebarn. Da er det gull å ha et slik tilbud om naprapati i nærmiljøet her ute på Ræligen. Mange slit med muskel- og leddplager, og det blir nok ikkje mindre plager med alle med hjemmekontor.

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen

For deg som ikkje veit kor Fjerdingby ligg, så er det kun 5 min biltur fra Lillestrøm, i retning Enebakk. Foreløbig er det ein hjemmeklinikk, og eg bor rett ved Marikollen idrettsanlegg.

Hva kan en naprapat hjelpe med?

Som naprapat så har eg muskel- og skjelettapparatet som spesialområde. Eg har jobbet som naprapat i 13 år nå, og 15 år med naprapattjenester ut til bedrifter.

Vanlig plager naprapter jobber med:

 • Hodepine
 • Nakkeplager og nakkestivhet
 • Skulderplager
 • Armplager, som bl.a musearm, tennisalbue og golfalbue
 • Vondt i ryggen (lumbago, ryggkink, isjias m.m)
 • Hofteplager
 • Kne og fot-/ ankelplager

Samtidig brenner er skikkelig for viktigheten av ein god kroppsholdning (du kan lese meir om det her), og typiske kontorsrelaterteplager.

Eg driv ein lukka Facebookgruppe (Helfy people@work), der me deler gode tips og råd. I disse dager har det vært mye fokus på hjemmekontor. Bli medlem i gruppa her!

Hvilke dager er naprapat tilbudet på Rælingen?

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen er tilgjengelig alle dager i uken nå under koronakrisa. Både mannen min og eg er naprapater og bytter på å være heime med skolegutten. Derfor er tilbudet meir eller mindre hver dag.

Fra hjemmeklinikken på Fjerdingby.

Eg har hjemmeklinikk mandag, onsdag og fredag. Rikard, mannen min har tirsdag og torsdag.

Klinikker eg driv i Oslo er Oslo Naprapatklinikk og Helfy Treatment.

Ønsker du å bestille time?

Ta kontakt så finn me ein time som passer 🙂

Kontaktinfo: monica@oslonaprapatklinikk.no eller tlf. 99 30 21 50

Hjertelig velkommen!

Vennlig hilsen

Monica Aschim

Naprapat og holdningsekspert

Comments

comments

Permalink

Hjemmemassasje inn i norske hjem…

Hvor mange er det ikkje som har klaget på vondt i tumler og/eller hender når de har gitt en hjemmemassasje? Det er iallefall den absolutt vanligste tilbakemeldingen me får fra dei som har gitt amatør massasje til nokon rundt seg.

Eg har alltid vært opptatt av forebyggende helse, og spesielt tiltak me selv kan gjere for å gi oss selv ein lettere hverdag. Og eg har alltid syntes det har vært gøy å inspirere og lære andre om kropp og helse. Det var nok også mykje drivkraften bak det å starte denne bloggen, og etterhvert til dei ulike nettkursa eg har satt opp og planer om å sette opp.

Nettkurs i hjemmemassasje

Lenge arrangerte me fysiske massasjekurs for par. Me la massasjekurset opp som ein fin opplevelse for par, ein lite re-treat for som regel travle småbarnsforeldre. Det var opptil 6 par pr. kurs, heimelaga mat og masse massasjetrening. Det var utruleg moro!

Som travle småbarnsforeldre selv, måtte me revurdere bruken av tida vår, da dei fysiske massasjekursene for par krevde mye av vår tid. Samtidig ville me ikkje ta bort kurset, for det hadde blitt så godt mottatt av mange par over fleire år, løsningen blei nettkurs i hjemmemassasje!

I nettkurset lærer du steg for steg hvordan gi en god massasje, og det uten å få vondt i tumler!

Første lanseringa blei ein fiasko!

Jepp, og eg blei drittlei. Du veit den følelsen når du har jobba og jobba, gått laaaangt ut av komfortsonen, lært deg 1000 ting du absolutt ikkje kan, også er forventningen gigantiske når lanseringa er i gang. Så skuffelsen var så klart STOR da me vinteren 2018 lanserte det første kurs, og ingen påmeldinger! Eg blei så skuffa at eg la bort heile kurset.

Hva gikk feil? Det har eg egentlig ikkje svar på, men eg orka ikkje ta i kurset på et heilt år- hahaha. Men det handla nok masse om formidling. Alt me ønska var å lære bort god og nyttig hjemmemassasje. Men me gikk fra å levere et kurs innpakka som ein opplevelse for par til et nettkurs, det var nok ein transformasjon som me ikkje heilt klarte å slippe. Budskapet vårt ut bar nok litt preg av det.

Meeeen når 1 år var gått, det vil si i desember 2019, kom eg på at me hadde et så og sei ferdigstilt nettkurs nedstøvet oppe i skyene (om det er mulig…)

Eg kasta meg rundt og fikk IT jentene til å gjere nokon nødvendige endringer på nettsiden, oppdatere salgssiden, og vipps – me var klare for NYlansering av masssasjekurset!

Ei uke før jul var alt klart, nervene var å kjenne på, eg hadde jo hatt ein fiasko ved forrige forsøk. Men plutselig tikka det inn den eine påmeldinga etter den andre. HURRA! – Det å gi bort gave i form av hjemmemassasjekurs var ikkje så feil likevel!

Jula 2019 var det mange som fikk et massasjekurs i julegave av nokon dei er glad i. Å gi bort ein gave til nettkurset “Lær god og nyttig hjemmemassasje” er like fin gave å GI som å FÅ, skikkelig vinnvinn!

Hvem ville du delt et hjemmemassasjekurs med?

Hvem passer kurset for?

Alle som har lyst til å lære hvor enkelt det er å gi nokon man er glad i massasje. Kurset passer like godt for familien som for par. Alle kan massere, noen ganger trenger man bare litt meir kunnskap og inspirasjon. Og kurset er lagt opp til at dere enkelt kan hjelpe hverandre med vanlige spenningsplager i rygg, nakke, skuldrer og armer, samt ben.

Masse fine bonuser som passer liten og stor.

Og kanskje det aller viktigste av alt, dere lærer hvordan massere UTEN å få vondt i tumler og hender, samt mange andre gode teknikker for en god og nyttig hjemmemassasje!

Flere kursoppstart i løpet av året! Neste kursoppstart er 14. februar 2020. Påmelding/kjøp av gave kan du gjøre ved å klikke her (samt få mer informasjon om kurset)

Gratis introkurs!

få kurs i hjemmemassasje rett hjem til deg
Gratis introkurs “Lær hjemmemassasje på 1-2-3”

Bli med på vårt GRATIS introduksjonskurs “Lær hjemmemassasje på 1-2-3”, og lær ALT du trenger å kunne for å komme igang med hjemmemassasje.

Meld deg på her!

Ønsker deg en nydelig dag videre ❤︎

/Monica Aschim

PS! Andre kurs du kanskje er interessert i, les mer her!

Comments

comments

Permalink

God og dårlig holdning, hva er det egentlig?

Det hender jeg får kritikk fordi jeg fokuserer på holdning, og fordi jeg sier at kroppsholdningen kan henge sammen med f.eks hodepine og ryggplager.

Og jeg forstår de som er kritiske, og spørrende. Mye av forskningen gjort rundt kroppsholdning kan ikke bekrefte at den er en årsak til smerte, men jeg er ganske sikker på (uten å ha lest all forskning på dette) at den heller ikke kan avkrefte det.

Smerte er nemlig utrolig sammensatt, det er mange faktorer som påvirker hvordan vi har det. Så det å se på holdning og smerte isolert sett er nesten en umulighet.

Så hvorfor er jeg da så opptatt av holdning, god og dårlig kroppsholdning?

Jeg har så lenge jeg kan huske vært veldig opptatt av kropp og helse, visste fra veldig tidlig av at det var kropp jeg skulle jobbe med.

Nå har jeg jobbet i 12 år som naprapat, og med årene får man seg også erfaringer. Man gjør seg spennende observasjoner, og etterhvert har jeg også funnet ut hva jeg brenner aller mest for, og for meg er det holdning, noe jeg skal forklare grunnen til i dette blogginnlegget.

God og dårlig holdning, hva er egentlig det?

Mener jeg at alle skal gå rundt spikrake? At vi alle må se identiske ut i kroppen, er det det som er normen, det som er det normale? Svaret på begge disse spørsmålene er NEI!

For meg har holdning blitt et begrep, og det har blitt et verktøy!

holdning-ergonomi-forebyggende-kontor-helse

Min viktigste jobb er å inspirere og forklare. Holdning bruker jeg for å skape bevissthet om egen kropp og helse, den er en liten brikke i det større bildet.

 

Når jeg sier at jeg jobber med kropp og helse, så blir det veldig diffust for folk flest. Mange har faktisk ikke et spesielt reflektert forhold til kroppen sin.

Når jeg derimot sier at jeg jobber med kroppsholdning, så skjer det noe. I det jeg sier at jeg jobber med holdning, så retter folk seg automatisk opp.

Jeg har holdt foredrag i store forsamlinger, og det er utrolig gøy å observere fra scenen hvordan det går en liten “rette meg opp” bølge gjennom publikum når jeg sier jeg jobber mye med kroppsholdning.

publikum-foredrag-ergonomi-holdning-forebygging

Holdning er for mange mennesker et begrep de kan forholde seg til. Bare det at jeg sier holdning gjør at det skjer en kobling mellom kropp og hjerne som gjør at de umiddelbart gjør en handling- retter seg opp. Og det synes jeg er super fascinerende og spennende.

Plutselig har vi en trigger, et konkret ord, som mennesker uten spesielt kunnskap om kroppen faktisk reagerer på. DETTE er veldig interessant og det er nettopp dette jeg har observert, og som jeg bruker konsekvent til deres fordel, til å gjøre små, men viktige endringer i deres hverdag.

Alt handler om hva man selv kan gjøre!

Like mye som jeg brenner for kropp og holdning, er jeg lidenskapelig opptatt av hva vi mennesker kan gjøre selv for å ta bedre vare på kroppen vår. Hvordan vi kan unngå mye muskel- og leddplager, noe som forøvrig utgjør 50% av årsaken til sykemeldinger i Norge. 50%- det er mye det!

Tiltaket er enkelt- det handler om forebygging!

Men like enkelt som det er, er det også super vanskelig. Fordi vi har så distansert forhold til kroppen vår. Vi bor i den og vi beveger oss i den. Likevel er det svært få som tar vare på den.

Brist på kunnskap og bevissthet

Gjennom de 12 årene jeg har jobbet som naprapat og ute på bedrifter, er jeg ikke i tvil om årsaken til de fleste av muskel- og leddplagene vi pådrar oss. Det handler om brist på kunnskap og bevissthet om vår egen kropp. Visst, mange har sykdommer som årsaker til muskel- og leddplager, og andre har fått en fysisk skade, dette er fair, og har en konkret forklaring, en enkel forklaring, som gjør det enkelt for oss å forstå, ikke sant? Men for de fleste oppstår smerte og plager litt diffust, og gjerne over tid, noe som gjør det vanskelig å forstå, og vanskelig å tak i. Men med kunnskap og forståelse, da har du et helt annet utganskpunkt, da kan du ta konkrete valg og handlinger.

Hvordan kan dårlig holdning gi hodepine?

Hvordan kan jeg si at dårlig holdning kan gi f.eks hodepine?
Jeg har alltid jobbet mye blant annet med kontorarbeidere. Noe av den vanligste plagen jeg ser på kontoret mitt er hodepine. Etterhvert så jeg en sammenheng mellom hvordan mange av disse menneskene “bar” kroppen sin. Jeg så flere likhetstrekk i kundenes hverdag:
● Mye PC-arbeid
● Mye stillesittende
● Lite pauser
● Lite kunnskap/fokus rundt ergonomien på jobb
● Lite fokus på trening/hverdags aktivitet

student-hodepine-eksamen

Solveig sleit med mye hodepine og nakkeplager da hun studerte. Vi ble invitert til God Morgen studio for å fortelle hvordan Solveig ble kvitt hodepinen.

Når man sitter mye blir det dårlig sirkulasjon i musklene, tar man lite pauser får du lite ny oksygen til musklene. Dårlig ergonomi fører gjerne til at man sitter å zoomer inn på skjermen med hele hodet, rett og slett skyter hodet fremover. Noe som ikke er farlig i seg selv, men når dette blir gjort mye, gjentagende, uten variasjon, uten pauser, flere timer om dagen, dag ut og dag inn- ja da blir det ofte plager til slutt.
Musklene rundt nakke og hodet vårt vil etter en stund få spenninger, muskelspenninger som igjen kan føre til hodepine (spenningeshodepine) og stiv nakke.

Så for all del, jeg kan kun snakke om plager, hodepine, stiv nakke, ergonomi, pauser også videre. Men det skjer noe med kundene mine når jeg snakker om holdning, det gjør det enklere å forstå, og det gjør det enklere å forklare. Og når jeg får forklart alt i en sammenheng, hvor holdning er ett av begrepene jeg bruker, da blir det aha opplevelser.

Det å ha en god holdning handler egentlig om å ha en god balanse, og det å bære kroppen på en god og økonomisk måte, slik at muskler og ledd ikke behøver å jobbe unødvendig mye. Slik som tilfelle blir når man sitter mye med hodet zoomet inn mot en skjerm. Nakkemusklene, og halsmusklene blir faktisk trøtte, og de kan føre til både hodepine og nakkestivhet. Så det handler ikke om at ledd kommer ut av posisjon, det handler om at muskler må jobbe mer enn de behøver å gjøre.

“Få bedre holdning og sterkere kropp”- nettkurs for å ta bedre vare på kroppen!

For noen år tilbake startet jeg nettkurset “Få bedre holdning og sterkere kropp”.
Målet var å få spredd kunnskap og bevissthet, om kropp og helse.

nettkurs-bedre-holdning

Etter 14 dager har deltakerne fått masse ny kunnskap om hvordan smerte og plager oppstår, og hvordan de selv kan forebygge dem.

Når jeg får tilbakemeldinger etterpå om at de har fått en ny hverdag, med mindre plager, mindre hodepine, mindre spenninger i nakke og rygg, da er det utrolig gøy å jobbe med kropp og mennesker. OG det gir meg stor mening å fortsatt snakke om holdning, da jeg vet at dette ene ordet ofte er grunnen til at de har fått øynene opp for meg, de har blitt trigget av noe konkret, noe som gjør en aktiv kobling mellom hode og kropp hos dem.

Øvelser satt i system som jeg lærer ut på nettkurset gjør at personen selv blir mye mer bevisst og forstår logikken i å ta bedre vare på kroppen sin og helsa si. Trene og ta pauser i sin egen hverdag.

Nettkurset “Få bedre holdning og sterkere kropp” har ført til at deltakerne har tatt bevisste valg i hverdagen, både på jobb og privat. Sett verdien av hvorfor trening er viktig, sett verdien av hvorfor både pauser og aktivitet i løpet av arbeidsdagen er viktig.

Kropp er viktig, bevegelse er viktig. pauser er viktig. bruk av ord er viktig, holdning er viktig!

Så jeg kommer til å fortsette å snakke om holdning!

Men holdning betyr ikke å sette noen i bås, en med mye svai rygg betyr f.eks ikke at denne personen har mye ryggplager, eller nødvendigvis mer ryggplager enn personer uten mye svai i ryggen. Balanse, styrke og utholdenhet er viktige nøkkelord for alle mennesker uansett hvordan de ser ut.

Og holdning har mange andre positive effekter på kroppen, ta gjerne en titt på mine andre innlegg i bloggen ♥︎

 

Ønsker alle en god holdning og  et Riktig Godt Nytt År!

Signatur-bilde-monica

Comments

comments

Permalink

3 gode grunner for hjemmekontor

Får du, eller må du jobbe hjemmefra noen ganger? Jeg tenker det sikkert er både fordeler og ulemper med hjemmekontor. Selv tror jeg at variasjon er viktig, og å jobbe hjemmefra noen ganger er sunt for oss.
Om du kun har hjemmekontor tenker at det kan være lurt å komme deg ut og «jobbe» sammen med andre. Og for deg som jobber på kontor og i fellesskap med andre, så kan det å ta kontoret og arbeidsoppgavene med hjem noen ganger være helt innenfor.

holdning-ståbord-kontor

Det går helt fint å jobbe produktivt hjemmefra!

Hjemmekontor kan løse mange utfordringer i en travel hverdag

Jeg har trua på at en fleksibel løsning kan være bra for mange arbeidsplasser. Ikke at man kun skal jobbe hjemmefra, men at muligheten finnes der, gjør gjerne at flere kjenner seg ivaretatt og har en sjef som stoler på produktivitet uansett hvor jobben blir gjort.

Jeg ser flere gode grunner til at hjemmekontor kan tas i bruk av og til, her er tre:

1. Økt produktivitet selv når det dukker opp f.eks sykdom hos barn og ved planleggingsdager.
2. Variasjon er bra, økt fleksibilitet, gir økt motivasjon som igjen gir økt produktivitet
3. Økt fleksibilitet gir følelse av ivaretakelse av sjef/ledere, som igjen øker motivasjon og produktivitet

I dag har vi stort sett nett overalt, vi kan delta på møter selv om vi ikke er fysisk tilstede. Vi har dokumenter og planleggingsverktøy liggende i skyen som gjør at vi lett kan være interaktive med andre kollegaer.

Når du jobber hjemmefra, så pass på disse andre generelle rådene jeg gir til alle som jobber på kontor:

• Ha god ergonomi
• Ta hyppige pauser, gjerne aktive pauser med bøy og tøy
• Varier med å stå/sitt
• Gå gjerne når du leser dokumenter etc.

ståbord-hjemmekontor-ergonomi

Enkelt ståbord til hjemmekontoret, laget for rundt 200 kr…

Ellers husk å smil og ha det gøy 🙂

Forebygge typiske kontorsrelaterteplager?

Bli med på mine aktive (5 min) direktesendte Energipauser? Meld deg på her!

 

Vennlig hilsen

Signatur-bilde-monica

 

 

 

Andre artikler du kan være interessert i:

Lag ståbord til hjemmekontor, les mer her!

Comments

comments