Gravidmagen som ALDRI går bort…

Har du også en gravidmage som aldri går bort? Lei av å få spørsmål om du er gravid, om du vil sitter på bussen/toget, eller rett og slett gratulasjoner om baby i magen uten å være gravid?

gravidmage, mammamage, diastase
Min «gravidmage» 🙂

Det har nå gått 1 år siden eg fikk min siste sønn, nummer tre (og siste…) i rekka. Og kroppen er langt ifra normal igjen. Dette blir et litt personlig innlegg, men eg tror det er veldig mange som kjenner det som meg og velger derfor å dele mine erfaringer med deg.

Kanskje er det på grunn av både dårlig info og kanskje et tabubelagt tema, at altfor få kjenner til problemene mange kvinner, meg inkludert opplever etter de har fått barn…

Møtte veggen- kniven neste!

I sommer så prøvde eg å joggee veldig forsiktig, 10 måneder etter fødsel, med flere måneder grunntrening av bekkenbunn og mage- ja øvelser hver eneste dag. Nå tenker du kanskje, 10 måneder etter fødsel, da kan det vel ikke være noe problem å jogge, 6 uker etter fødsel skal det jo være ok å trene igjen?
Etter bare noen økter (små intervall med jogging) hadde eg ein mage som stod ut som en ballong (enda mer gravidmage enn vanlig- akkurat det eg behøvde). Eg følte at heile verden raste sammen. Tenk deg selv, månedsvis med forsiktig trening for å kunne bruke kroppen normalt igjen, for å kunne nyte en løpetur, for å kunne se litt ut som tidligere. Plutselig spurte folk meg, både kjente som ukjente om eg var gravid. Dette spørmålet fikk eg DAGLIG i 14 dager!

Det gjør noe med deg å ikke føle at kroppen er funksjonell lengre, det tror eg alle veit hva er som har fått skade på enten den ene eller andre måten. Det å bli satt tilbake, ikke kunne trene som man både ønsker og behøver for å opprettholde ein god helse. Samtidig som man jobber med topplokket for å holde seg sterk og ikkje miste motet, hjelper det svært lite når man opp til flere ganger om dagen får kommentarer om nettopp magen- den store magen…

Vel, eg var så lei, lei meg, umotivert til trening, alt alt eg tenkte på var å få den j…a magen operert, få en kniv til å fikse på havariet.

Delte magemuskler/diastase- grunnen til mye unødvendig vondt for mange

Grunnen til at eg, og mange andre mammaer med meg, ser gravide ut, liten eller stor bule på magen, er delte magemuskler/diastase.

mammamage-delte-magemuskler-mammatrening
Delte magemuskler er mye vanligere enn du tror.

Alle får mer eller mindre grad av delte magemuskler under en graviditet, noe som er HEILT normalt, det som også er veldig normalt er at denne delingen dessverre ikke alltid går tilbake (heles/gror) hos alle. På grunn av lite og dårlig info om dette er det altfor mange som starter både med for tidlig og for hard trening etter fødsel. Det å kunne trene 6 uker etter fødsel er kun en myte, det som er avgjørende er hvor godt musklene dine har grodd tilbake etter du fikk barn og/eller hvor god kontroll du klarer å ha på bekkenbunn og dype magemuskler.

Se denne instruksjonsvideoen, og sjekk selv om du har delte magemuskler

Mine muskler vil aldri gå tilbake til normalt igjen. Grunnen? Mellomste gutten min var 4 ÅR da eg først oppdaget at eg hadde delte magemuskler. Når den første gutten min var 6 uker var eg ute på de første løpeturen, og startet tidlig med styrketrening, mye feil ble gjort på grunn av ingen info om dette dessverre fra noen kanter. Det ble også mye tung trening etter gutt nummer to, da han var ti måneder var jeg med på en Bootcamp, helt uten forvarsel, midt i treningsøkta hadde jeg trent på meg lekkasje.

gravidmage-mammamage-diastase-delt-magemuskler
En liten kul på magen, nok til at folk spør om eg er gravid.

HÅP- ja det finnes håp. Ved å være tidlig uten med korrekt trening vil du både forebygge seinplager med bekkenbunn og mage, samt stimulere til fortere heling av disse musklene. Om det er måneder eller flere år siden du fikk barn er det fortsatt mulig å lære deg å trene opp og få god KONTROLL av disse viktige musklene.

Vanlige plager ved delte magemuskler/diastase:
• Utstående mage
• Bekkenplager
• Ryggvondt
• Lekkasje
• Mage-tarmplager

Selv lærte eg meg å få kontroll av bekkenbunn- og de dype magemusklene da eg fann ut at eg hadde diastase (når sønn nummer to var 4 år). Det tok tid, men eg fikk tilbake en sterk og funksjonell kropp igjen.

Flere svangerskap- slappere muskler
Nå er eg selv utdannet Mammamage-trener og hjelper daglig mammaer med opptrening etter fødsel, både en-til-en og i barseltrening. Men med tanke på min allerede diastase, og gigantisk mage under svangerskap nummer tre, hadde eg dessverre ikke den beste oddsen med meg, men eg har jo både troen og håpet om at det vil bli bedre etterhvert.

Eg har lagt tanken på operasjon litt bak meg igjen, eg skal innrømme at eg er pysete, i sommer oppdaget eg ein ny treningsform som gav meg et nytt håp. Det er fortsatt bekkenbunn- og magetrening, men på en heilt anna måte enn eg tidligere har prøvd. Denne treningen oppdaget eg når eg sto og stanga hodet i veggen i sommer. Etter bare noen dagers trening var magen blitt MYE mindre, og en ny mestringsfølelse om kontroll begynte å spire… Mer om dette kommer!

Om du ennå ikke har sjekket magemusklene dine, og kjenner deg igjen i en eller flere av mine beskrivelser, så anbefaler eg deg å sjekke deg selv:

Er det noe du lurer på enten ved delte magemuskler eller hvordan ta tak i opptrening av magemuskulaturen ved diastase, send meg en e-post til monica@oslonaprapatklinikk.no eller ring meg på tlf. 99302150

Masse lykke til!

Vennlig hilsen
Monica
Naprapat, holdningsekspert og cert.Mammamagetrener


Publisert

i

,

av

Stikkord: