Valg av riktig skolesekk til barnet ditt

I denne artikkelen hjelper jeg deg med noen tips og råd til hvordan du kan gjøre riktig valg av skolesekk til barnet ditt. Jeg tar utgangspunkt i at ikke alle barn er like store, og derfor er også valg av skolesekk forskjellig.

I Norge er det skolesekker av merket Beckmann, Troll og Bergans som er de aller vanligste, en annen verdt å nevne er Ergobag, som mange har fått øynene opp for.

skolesekker-gutt-jente-
Ha barnets størrelse som grunnlag ved valg av skolesekk.

Når du skal velge skolesekk kan du bruke denne behovslisten:
• Hvor høyt barnet ditt er (lang eller kort rygg)
• Hvor ergonomisk er skolesekken?
o Har den justerbar rygg?
o Har den hoftebelte?
o Har den brystrem?
• Størrelse, hvor stor plass er det i skolesekken? (Vanligste er mellom 20-24 L for 1-4 klasse skolesekker)
• Er skolesekken utrustet med godt plassert/synlige reflekser?
• Er skolesekken utrustet med regntrekk?

Inkluder barnet i valg av skolesekk!
Det er en stor milepæl for barnet å starte på skolen, og det å få sin første skolesekk er utrolig stas. Jeg synes derfor det er veldig fint å inkludere barnet når skolesekk skal kjøpes. Barn er derimot opptatt av litt andre ting en det rent funksjonelle når det kommer til valg av skolesekk, slik som farger, tilhørende duppeditter, samme som venninnen som er et hode høyere osv…

Mitt råd er derfor å ha gjort litt research først, slik at du vet hvilken ryggsekk som kan passe ditt barns behov og størrelse. Deretter drar dere sammen for å prøve om skolesekken faktisk passer barnet ditt. Da kan barnet velge i de farger og mønstre som finnes hos nettopp denne leverandøren.

Her kommer litt utdypende forklaring til noen av punktene på behovslisten over.

Hvor høyt er barnet ditt?
Det er stor høydeforskjell på førsteklassinger, og heldigvis finns det skolesekker som dekker ulike behov. For de med lang rygg kan jeg på generelt grunnlag anbefale Beckmann og Troll skolesekker. For barn som ikke er så høye kan det være mer fornuftig å kjøpe en sekk med justerbar rygg, her er Bergans og Ergobag veldig fine.

Hvor ergonomisk er skolesekken?
Jeg vil virkelig anbefale å kjøpe skolesekk med hoftebelte. Men da er det så klart vesentlig av hoftebeltet brukes. Hoftebeltet er med på å avlaste tyngden som kommer på skuldrene. Det første året er ikke skolesekken så tung, men det overrasket med hvor utrolig tung skolesekken til andreklassingen vår har vært, og det ganske ofte …

valg-av-riktig-skolesekk-for-førsteklassinger
Foto: Mari Ekkje
Det er fort gjort å kneppe på hoftebeltet

Det å bruke hoftebelte er en vanesak, pass derfor på at barnet ditt bruker det, selv på korte turer, og selv om sekken ikke alltid er tung. Et tips er også at du gjør skolen og SFO oppmerksomme på at de følger dette opp når dere ikke er tilstede også.

skolesekk-bergans-justerbar-rygg
Bergans ryggsekk med justerbarn rygg. Bildet er henter fra XXL sine nettsider.

Har skolesekken justerbar rygg? Denne type skolesekk har jeg allerede anbefalt for barn som ikke er så høye, men de kan også brukes av høye barn, nettopp fordi de kan justeres i ryggen. Det som også er fint med justerbar rygg er at sekken vokser med barnet. Noe som så klart er det beste rent ergonomisk for barnet.

Har skolesekken brystrem?
Brystrem gjør at skolesekken sitter nærmere kroppen, faller for mye nedover, bakover, noe som i sin tur gjør sekker tyngre for barnet.

Størrelse, hvor stor plass er det i skolesekken?
Først vil jeg passe på å si at en skolesekk som bygger mye bakover, vil fort bli veldig tung for barnet, så det er noe å tenke på. Beckmann er en skolesekk som bygger mer bakover enn for eksempel Troll skolesekk. Om et lavt barn da har en full Beckmann skolesekk, kan dette blir mye belastning for barnet, selv om hoftebelte brukes, da tyngdepunktet flyttes veldig mye bakover (Om sekken er full og tung, husk å alltid pakk de tyngste innerst mot ryggen)

stort-innerom-skolesekk-barn
Beckmann har god og romslig plass inne i sekken. Bildet er hentet fra Notabene sine nettsider.

Et annet aspekt med tanke på størrelsen i selve skolesekken, er hvor mye den faktisk skal romme. Til mellomste gutten vår som begynner på skolen til høsten, så sto vi mellom en Bergans og Ergobag, men når vi nå vet hvor mye storebror faktisk må ha i sekken, så følte vi at Ergobagen kanskje ble litt i minste laget, og valgte derfor en Bergans.

Vi har valgt Beckmann og Bergans til våre to skolegutter
Den største gutten vår skal nå opp i tredje klasse, og til han valgte vi en Beckmann ved skolestart. Vi har vært veldig førnøyde med den. Når nå lillebror skulle ut og finne sekk var han opptatt av å få samme sekk som storebror, men han er mye lavere enn vår største. Vi gjorde research som nevn tidligere, og det var ingen problem. Vi tok turen til XXL hvor vi viste han noen forskjellige Bergans sekker, og han valgte den fargen han ville ha.

skolegutt-førsteklassing-skolesekk
Emil er super stolt av den nye skolesekken sin 🙂
becmann-skolesekk-gutt
Filip, den største gutten vår da han var førsteklassing. Foto: Mari Ekkje

Er det noe du lurer på, er det bare å spørre. Og husk sunn fornuft, hopper barnet inn og ut av bilen for så å gå noen meter inn på skolen har det nok ikke så mye å si hvilken skolesekk du/dere velger 😉

Her kommer litt info om de fire skolesekkene:

Ergobag har flere fine funksjoner, blant annet justerbar rygg! Bildet er hentet fra Skolesekker.no
Ergobag har flere fine funksjoner, blant annet justerbar rygg! Bildet er hentet fra Skolesekker.no

Ergobag: 20 L, Justerbar rygg, passer barn fra 100-150 cm pga. justerbar rygg.
I tillegg skriver de dette om sine sekker: Miljøet er viktig. Til Ergobag produktene brukes derfor tekstiler som er fremstilt av 100 % resirkulerte PET-flasker. Søppelet blir igjen tatt i bruk og miljøet spares. Til nå har ca. 31,3 mill. PET-flasker blitt omgjort til skolesekker og har funnet en ny oppgave. Fin info til deg som vektlegger miljøvennlig skolesekk!

Finnes på www.skolesekker.no Pris 998 kr

troll-skolesekk-coopTroll: 22 L (1-4. Klasse) eller 25 L (2-5 klasse). Ikke justerbar rygg
Fant beste prise på www.coop.no Pris 499 kr

Beckmann: 24 L (1-4 Klasse). Ikke justerbar rygg
Fant beste pris på www.notabene.no Pris 699 kr

Bergans: 2GO 24 L (Anbefalt lengde 110-150). Justerbar rygg!
Fant beste pris på www.xxl.no Pris 419 kr

Synes du artikkelen var nyttig, og du kjenner andre som skal velge skolesekk, da er det bare å dele i veg.

Masse lykke til i valg av skolesekk og med skolebarnet!

Vennlig hilsen
Monica Aschim
Naprapat og holdningseksepert

Relaterte artikler:

Kan vesken din være skylden til en vond skulder eller nakkeplage?

Slik unngår barnet ditt nakkeplage ved bruk av nettbrett!


Publisert

i

,

av

Stikkord: