Nudge for å fremme helsen din, hva er det?

Har du hørt ordet nudge før, eller er det helt nytt for deg?

Nudge er et litt hypa ord, som egentlig kan oversettes til et lite dytt…

Dyttet som fremmer bedre helse, bedre livskvalitet, bedre valg osv…. ved å helt enkelt dytte deg i litt riktig retning.

Foto: Unsplash

Du blir faktisk nudga hver eneste dag….

Du blir faktisk nudga hver eneste dag, uten at du kanskje er klar over det. Noen ganger kanskje i “feil” retning, for nudging kan også bli brukt til å dytte i motsatt eller negativ retning. Men i dagens artikkel så er det den positive effekten jeg ønsker å belyse, og ikke minst hvordan du selv kan bruke det til å tilrettelegge for bedre helse.

Når blir du nudga i hverdagen uten å vite om det, tenker du kanskje nå?

Et eksempel er når du går inn i matbutikken og det første du møter på er en delikat og forfriskende (forhåpentligvis) frukt- og grønt avdeling. Denne plasseringen av matvarer gjør at du faktisk kjøper mer sunne matvarer. Usunne matvarer rett ved inngangspartiet ville ført til nudging i negativ retning.

Nudging blir brukt for at vi skal bli dyttet til å gjøre et valg (positivt valg er fokuset nå). Nudging kan benyttes for å legge til rette for en ønsket samfunnseffekt. Nudging kan også fungere som gruppepsykologi, du ser noen andre gjøre det, og føler at det “rette” er å gjøre det samme selv. Her kan koronapandemien brukes som et godt eksempel.

Foto: Pixabay

Tidlig i Norge var vi ekstremt flinke til å sette håndsprit godt synlig og lett tilgjengelig i alle butikker, restauranter, stasjoner og så videre. En slik tilrettelegging gjør at det for oss kunder og brukere er lettere å rengjøre oss ofte på hendene, samtidig som vi ser at alle andre gjør det, da gjør du og jeg det også…

I butikker ble det satt opp streker og andre markering for å påminne om avstand. Kom jeg inn i butikker hvor disse markeringen ikke var satt opp, var det tydelig mindre avstand mellom personene i butikken- tenk at en så liten ting, som en strek i dette tilfelle kan ha så stor effekt. 

De små dyttene som eksemplene over har gjort at hver enkelt av oss har tatt de rette valgene (holde god avstand, sprite oss osv.) under pandemien, men det har uten tvil også hatt en stor samfunnseffekt.

Nudging for bedre helse og livsstil

Nå som jeg har forklart litt hva nudging er, ønsker jeg å bruke litt tid på hvordan du kan bruke dette til å legge til rette for en bedre hverdag for deg selv, ja kanskje til og med for barna og familien din.

En god øvelse kan være å sette deg ned og faktisk tenke over hva du synes lager litt kaos i hverdagen din, eller ting du veldig gjerne ønsker å få gjort/få til, men som du ikke rekker eller klarer å få gjort i løpet av dagen. Det kan gjelde ting for deg selv, i jobbsammenheng eller noe med barna eller familien.

Hva lager kaos/uro i hverdagen din. Hva prøver du å få gjort? Foto: Unsplash

Eksempel kan være at du hater å handle og alltid kjøper mye unødvendig og usunt når du er på butikken. Eller at du stresser veldig om morgenen fordi det er så mye som skal gjøres. Eller at middagene alltid blir noe halvfabrikat fordi det var det du klarte å finne fram akkurat da du skulle lage mat …

Det neste spørsmålet du kan stille deg er, HVA KAN DU GJØRE for å legge bedre til rette, gjøre det enklere, og lettere for deg selv?

Ofte vet du svaret, men du må ta konkret tak i det. Du må bestemme deg for hva du FAKTISK må ta tak i for å underlette/legge til rette for, ja dytte deg selv i riktig og ønsket retning …

Et eksempel kan være at du stresser over alt du skulle ha gjort (enten hjemme eller på jobb),

Lag deg Todo lister hver eneste dag, det er effektivt! Foto: Unsplash

Lag deg rett og slett en to do liste over det som må bli gjort i dag, gjerne det som haster øverst, og SJEKK av etterhvert som handlingene blir utført.

(PS! Du kan laste ned min “Sjekkliste: Få en bedre, mer motiverende og produktiv arbeidshverdag her!)

Ofte stresser vi mer bare fordi det blir mye å holde “styr” på i tankene.

Når det kommer ned på en liste, blir det mer oversiktlig og overkommelig, og du kan sjekke av underveis, noe som gir en stor befrielse (uten at du tenker så mye på det), at du rett og slett har utført og oppnådd et av dagens mål!

Et fantastisk nudge-verktøy for bedre helse er smartklokke/aktivitetsklokke

Et hjelpemiddel som gir en fantastisk nudging og motivasjon for helse og fysiske aktivitet i hverdagen er smartklokke/aktivitetsklokke.

Aktivitetsklokka mi holder telling på hvert eneste skritt jeg tar i løpet av dagen, slik at jeg klarer å nå skritt målene mine, som er så viktig for helsen min … 

Og tro meg, uten dette dyttet så havner jeg fort under de skrittene som er anbefalt for en gode helse av WHO. (Skrittskala om dagen: 10000=aktiv, 5000-7500= delvis aktiv, 0-5000 steg= lite aktiv)

-Visste du at når vi er på hjemmekontor så mister vi 4000-5000 skritt om dagen, og det er faktisk hverdagsaktivitet som er utrolig viktig for folkehelsa.

Foruten skritt målene, så gir den meg dyttet og motivasjonene som skal til for å få nok søvn, og god nok kvalitet på søvnen.

Andre ting du kan gjøre for å dytte/legge til rette for å ta det rette valget for god helse er:

  • Legge frem treningstøyet kvelden før (da er det vanskeligere å droppe treningen…)
  • Avtale med ein venn/kollega å ta den gåturen/treningsøkten
  • Sette frem oppkuttet grønnsaker til barna (de garanteres at de spiser, kanskje ikke første gangen, men bare vent, etterhvert…..)
  • Gjør du steget over, så kanskje du ikke trenger å stresse med om barna spiser grønnsaker under middagen…. en mindre bekymring å ha
  • Sette alarm på slik at du husker å ta viktige små aktive pauser i løpet av arbeidsdagen
  • Sett en plan for når du skal legge deg, kroppen trenger 7, helst 8 timers søvn. Da må du også planlegge for når du bør legge deg mtp når du må stå opp dagen etter. (Sett gjerne alarm som minner deg at nå er det på tide å sove)

Jeg har også skrevet en artikkel om hvordan nudges kan brukes for å fremme god helse på arbeidsplassen. Les mer her!

Har du tanker, eller spørsmål, så er det bare å ta kontakt

Vennlig hilsen

Monica Aschim, naprapat og gründer

Oslo Naprapatklinikk / Helfy Workspace

monica@oslonaprapatklinikk.no

Tlf: 99302150

Følg meg gjerne også på Instagram for inspirasjon til en bedre livsstil (på en lavterskel og jordnær måte). @monicaaschim.no


Publisert

i

av

Stikkord: