Slik unngår du nakkeplager ved nettbrettbruk!

Både store og små opplever nakkeplager ved nettbrettbruk. Ved litt kunnskap kan du lett unngå unødvendige plager i nakken og hodepine.

Nettbrett og smarttelfoner er kommet for å bli, og det må vi bare akseptere. Men jeg tror at med litt mer kunnskap om kroppens anatomi, så vi de fleste også forstå hvorfor mye nettbrettbruk og titting ned på en smarttelfon ikke er veldig bra for oss.
Problemet med nettbrettbruk hos barn og voksne er både hvordan de sitter/står når de bruker nettbrettet og tiden de bruker foran sitt nettbett eller smarttelefon.

nakkeplager-smarttelfon-nettbrett-monica-aschim-naprapat

Derfor bør du IKKE sitte for lenge med nettbrett og/eller smarttelefon.

Jeg forklarer hvordan nakken vår utvikles fra vi blir født, for å vise hvorfor det å sitte mye og lenge med nettbrett og smarttelefon ikke er bra for kroppen vår.

For å forklare deg hvorfor vi ikke bør sitte fremoverbøyd med et nettbrett en lengre periode kan vi først se på hvordan ryggsøylen vår utvikles.

Når vi blir født er ryggsøylen vår formet mer som en C, deretter får vi to svaier (lordoser) i ryggsøylen, den ene i nakken og den andre i korsryggen.
Svaien i nakken blir utviklet når babyen begynner å ligge på mage og de jobber med å kikke opp, da trenes nakken opp og får sin kurvatur fra dette. Kurvaturen i korsryggen kommer da barnet begynner å reise seg opp.

Jeg kan også legge til at barns ledd og ryggsøyle er ennå ikke ferdigutviklet og er mykere enn hos ferdigvokste. Generelt kan vi si at barn ikke er ferdig utvokst før 18-20 års alderen.

Noen av ryggsøylens oppgave er:
• Holde kroppen vår oppreist, sammen med posturalmuskulatur
• Støtdempende (derfor er ryggsøylens fire kurvaturer viktig)
• Strebe etter å gi hodet en god og nøytral posisjon, sammen med nakke/halsmuskulatiren

nettbrettbruk-hos-barn-ungeVi utfordrer nakkens svaj i svært ung alder.
Barn begynner å kikke på smarttelefoner og nettbrett i svært ung alder i dag. Når barn blir sittende med nakken mye fremoverbøyd er man altså med på å jobbe imot den naturlige svaien som skal være der, og med tanke på at barns skjelett er mye mykere, er det fornuftig å ikke la barnet sitte med nettbrett/smarttelefon verken lenge perioder eller mange ganger om dagen.

Plager barn kan få ved for mye bruk av nettbrett:
• Vondt i nakken
• Hodepine
• Ukonsentrert og irritabel (kan komme både som følge av vonde muskler/ledd, men også av for mye hjerneaktivitet. Sist nevnte er ikke mitt fagområde, men tenkte det var verde å ta med)

Lag dere begrensninger for barnas tid og bruk på nettbrett.
Mine barn for av og til låne vårt nettbrett, men det kan gå ukesvis mellom hver gang. Guttene mine er 4 og 6 år, og jeg synes de er for små til å få sine ”30 minutter” (som et eksempel) om dagen. Men når barn blir litt større kan det være fornuftig å ha en tidsbegrensning pr dag. Når barna våre får låne nettbrett/mobil får de 20 minutter, og så er det over. Andre ganger får de 5 minutter hver, slik at det blir en naturlig pause mellom gangene de får spille.

Det er vi vokse som må sette begrensninger både for oss selv og barna våres

Rådens i tenn artikkelen vil gjelde store som små, for å unngå nakkeplager ved nettbrettbruk. I nakken vår er det mange muskler som har en postural funksjon, det vil si at de jobber med å holde nakken og hodet vårt oppreist. Når vi stadig sitter med hodet ned i enten en smarttelefon eller et nettbrett utsetter vi disse musklene for mye stress. Vanlige symptom ved mye nettbrettbruk er nakkeplager, nakkestivhet, vondt ned i øvre del rygg og hodepine. Og det bidrar også til å gi deg en dålig holdning!

3 kjappe tips til hvordan du unngår nakkeplager ved nettbrettbruk:

  1. Forsøk alltid å ha nakken og hodet ditt i nøytral posisjon, det vil si at du unngår å ha hodet fremoverbøyd.
  2. Når du sitter med smarttelefon, hold heller telefonen opp enn å bøye hodet ned.
  3. Når du ikke er på jobb bør nakken og hodet få hvile seg. I steden for å sette deg ned i soffan med nettbrettet eller smarttelfonen, bruk heller tiden til å bevege deg og la muskeln få jobba slik de bar og skal for at nakkeplager skal utebli.

Her ser du noen alternative sittestillinger som gjør at det blir mindre belastning på nakken når barn først sitter med nettbrett:

Nettbrettvett #1

nettbrettbruk-og-barn-sittestilling-mindre-smerter
Her viser sønnen min hvordan du kan få nettbrettet litt lenge opp, og dermed litt mindre belastning på nakken.

Når barnet sitter med nettbrett, så få de til å sitte med knærne bøyd, med nettbrettet i fanget, da blir det ikke like mye belastning på nakkeleddene og nakkemuskulaturen.

Nettbrettvett #2

nettbrettbruk-hos-barn-tenk-på-hvordan-den-blir-brukt
Liggande på mage er en god variant for barn når det spiller på nettbrett.

Når barnet ligger på magen så opprettholder de fortsatt nakkens kurvatur.

Nettbrettvett #3

nettbrett-bruk-hos-barn
Et godt alternativ i bil er å henge nettbrettet opp.

Når vi er på bilreiser, henger vi opp nettbrettet på nakkestøtten til framsetene. Og de får kun se på film.

Disse nettbrettopphengen får du kjøpe for en billig penge på blant annet Clas Ohlson.

Men jeg minner igjen om at det viktigste når det kommer til nettbrettbruk hos barn er tiden!

Fant du artikkelen nyttig, spre den gjerne med familie og venner i sosiale medier ☺

Ønsker deg og dine en riktig God Jul!

/Monica


Publisert

i

, ,

av

Stikkord: