Endring kan skje fortere enn du tror…

Eg har fortalt litt om min mentale reise tidligere, etter eg hadde fått rydda opp i topplokket, var det endring av andre deler av helsa som stod for tur.

Etter å ha krympa inn i størrelse, har eg fått nokon bekymringsmeldinger. For meg har “bieffekter” av livsstilsendringa min vært at både magen forsvant og at eg har gått ned i vekt.

Takk for omtanken, men eg og kroppen har det tipp topp i den nye og mindre utgaven.

Endelig har eg ein kropp med mindre smerter og ein kropp eg trives med <3

Motivasjon er alt!

Etter mange år med plager og smerter i magen, var eg klar for å teste om å endre kostholdet mitt kunne hjelpe. Å bli kvitt smerter i magen var min motivasjon.

Smertene var der hver dag, og startet allerede om morgenen etter frokosten var inntatt, og vedvarte dagen ut. Mange ganger måtte eg legge med ned på magen, for å dempe krampene (intens smerte)- det hjalp litt. Og som resultat av stadig oppblåst og smerter i magen var eg ofte trøtt og irritert.

For å starte denne endringsprosessen trengte eg hjelp, så eg åpnet opp ørene mine for min kloke mann, som studerer funksjons medisin (hvordan bruke kosthold til å bedre helsen). Han har bablet lenge, og kommet med tips og råd til meg, men eg har liksom bare lagt døve øret til. Eg måtte finne min egen motivasjon, eg måtte være klar for å motta hjelpen.

Og , nå var eg klar, og ikkje minst motivert.

Eg husker eg stod i hagen, og skulle ta nokon bilder til markedsføring, i lengre tid hatet eg å sjå meg sjølv på bilder, og denne dagen var ikkje noko unntak. Når eg kikka på bildene etterpå fikk eg syn på ein sliten person, og eg skal også innrømme at eg såg magen, og at eg rett og slett tenkte “Monica, nå må du gjere noko, du både ser og føler deg trøtt og sliten, og du utstråler ikkje det du egentlig vil, som er sunnhet og glede”

Stor endring i helsa etter kort tid.
Bilde fra 12. august er det eg referere til i teksten over. Til høyre, endring i prosess, ein meir glad og fornøyd utgave, med mindre smerter.

“Bollemagen” min, som eg hadde prøvd å trene bort i mange år, hadde eg egentlig bare gitt opp. Eg tenkte at den var et resultat av tre graviditeter. At den skulle forsvinne etter knapt ei uke med endret kosthold, var ikkje i tankane mine ein gang. Det var rett og slett ein bonus at magen krympa- som eg skal innrømme at eg likte svært godt, samt det at magesmertene blei borte, også det etter kun få dager.

Sunt og variert kosthold

Det var vanskelig for meg å sjå at å endre på kostholdet skulle hjelpe meg, og nok også derfor det tok så lang tid for meg å ta skrittet å gjere noko med det …

I mitt hode hadde eg et sunt kosthold. Eg spiste regelmessig, aldri store porsjoner. Me lagde alltid variert mat, og alltid fra bunnen av, med svært lite halvfabrikat. 

Så hva var det eg gjorde som førte til endringer?

Når eg endelig var klar, så begynte eg å tenke meir på hva mannen min hadde ymta innpå i ein lengre periode, at eg burde prøve fasting. Så det var det eg gjorde. Og i tillegg holdt eg meg heilt unna sukker. Og i ettertid har eg skjønt at lavkarbo hjelper til med å få i gang fettforbrenninga i kroppen, og den har nok ikkje vært av den beste slagen for mitt vedkommende, før eg gjorde denne livsstilsendringa.

Fasting booster helsa

Eg trudde aldri at eg skulle klare å faste, eg som alltid gikk rundt og var småsulten.

Men nå var eg klar, og fast bestemt på å gi det ein sjanse!

Eg kutta heilt ut kveldsmåltidet, så siste måltidet blei middagen, som var rundt 17-18-tiden. Og eg venta med frokosten til 11-12 tiden dagen etter. 

Eg merka fort at magen hadde det mykje bedre, tarmene mine trengte rett og slett hvile, den slapp å bli irritert ved å ha noko å jobbe på heile tida. Og når tarmen fikk hvile, blei eg heller ikke like trøtt, sliten og irritert.

Som sagt, så skjedde det også noko med midjemålet, det tok ikkje mange dagene før bollemagen var betydelig mindre, ja strekkmerka etter tre graviditeter har eg fortsatt, men den deigen som alltid var i vegen, var borte. Dette var nok et resultat av at tarmen fikk hvile og at fettforbrenningen hadde satt skikkelig fart i kroppen min.

Når eg såg dei positive endringane på helsa min, så blei eg ekstra trigga til å lære meir om kostholdets påvirkning på helsa vår.

Kosthold for å holde energien oppe

Mannen min ga meg fleire gode råd “Monica, när du äter, så se till att äta mat som håller dig mätt länge, forskning visar att det också bibehåller ett stabilt blodsocker”.

Så når eg spiser, så spiser eg proteinrik mat, og fettrik mat, og så lite sukker/stivelser som overhode mulig og fra minimalt prosesserte matvarer.

Eg spiser f.eks mykje egg til frokost (i 11-12 tiden), i ulike varianter. Me lager fortsatt all mat fra bunnen av, og så lite forbehandlet mat som mulig. Eg spiser ikkje brød, pasta eller anna mat som inneholder sukker. I helgene tillater eg meg å skeie litt ut, men det har kroppen min tålt på ein god måte. Så i helger, da er det fest 🙂

Rikard Edberg har hjulpet meg med viktig endring i kostholdet.
Her med min mann, Rikard Edberg som har hjulpet meg med min livsstilsendring <3 Fra tur i Caribbean i april 2022.

Livsstilsendring var plutselig ein realitet

Eg er ikkje fan av dietter og den slags, for meg handla det om å ta grep om helsa mi, som rett og slett har vært ein livsstilsendring, hvor eg har fått det bedre på alle plan.

Motivasjonen min blei bare større og kraftigere når eg fikk kjenne på dei positive effekten det hadde både på magesmertene, at eg fikk meir energi, blei meir opplagt, og at magen min faktisk krympa inn. 

Og det som forbausa meg var at sulten, det at eg tidligere kjente meg småsulten heile tida, var borte etter bare nokon dager. Når eg før gikk og var småsulten, gikk eg og småspise, og var sjukt sugen på noko søtt. Alt dette var også borte etter bare nokon dager med fasting, og minimalt inntak av sukker/stivelser.

Når eg nå ser meg sjølv i spegelen eller på bilder, så ser eg den eg vil være, både for meg sjølv og dei rundt meg. Eg ser glede, tilstedeværelse og ein sunnere versjon av meg sjølv.

Endring handler om mål og strategi for å oppnå ønsket resultat, mykje av det eg nå jobber med i min coachingbusiness.

Endring som fører til suksess

Eg er for øyeblikket på siste innspurt av coachingutdannelse. Som mentaltrener så jobber me etter struktur som gi endring og suksess. Altså atferd som gir et suksessfullt resultat. I mitt eksempel var det å endre min atferd mtp kosthold, som førte til et mykje bedre resultat med tanke på helsa mi. Så håpet mitt er at det kan være til inspirasjon for flere for å se at endring og bedring er mulig, det gjelder på alle aspekter av livet <3   

Endring kan skje fortere enn du tror … fra ei som faktisk ikkje trudde det var mulig!

Ein sprudlende og glad hilsen fra

Monica


Publisert

i

av