featured_p_img
Permalink

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen

Monica Aschim er din naprapat på Fjerdingby i Rælingen kommune. Eg driv to klinikker i Oslo, men under Koronakrisa omstilte eg meg for å kunne kombinere jobb og hjemmeskole for eldste sønnen.

Naprapat Monica Aschim, kåret til Årets Naprapat i 2017

Selv om eg har hatt ein hjemmeklinikk lenge, har den ikkje vært så mye i bruk, da eg har hatt jobb stort sett hver dag i Oslo. Men nå gjelder det å være løsningsorientert. Eg må få økonomien til å gå rundt. Me skal bruke minst mulig kollektivt, samt være tilstede for skolebarn, derfor var det nå heilt naturlig å utøke naprapatbehandlingene på Fjerdingby.

Samtidig er det nok fleire andre i samme situasjon, mange har heimekontor, og mange er heime med skolebarn. Da er det gull å ha et slik tilbud om naprapati i nærmiljøet her ute på Ræligen. Mange slit med muskel- og leddplager, og det blir nok ikkje mindre plager med alle med hjemmekontor.

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen

For deg som ikkje veit kor Fjerdingby ligg, så er det kun 5 min biltur fra Lillestrøm, i retning Enebakk. Foreløbig er det ein hjemmeklinikk, og eg bor rett ved Marikollen idrettsanlegg.

Hva kan en naprapat hjelpe med?

Som naprapat så har eg muskel- og skjelettapparatet som spesialområde. Eg har jobbet som naprapat i 13 år nå, og 15 år med naprapattjenester ut til bedrifter.

Vanlig plager naprapter jobber med:

  • Hodepine
  • Nakkeplager og nakkestivhet
  • Skulderplager
  • Armplager, som bl.a musearm, tennisalbue og golfalbue
  • Vondt i ryggen (lumbago, ryggkink, isjias m.m)
  • Hofteplager
  • Kne og fot-/ ankelplager

Samtidig brenner er skikkelig for viktigheten av ein god kroppsholdning (du kan lese meir om det her), og typiske kontorsrelaterteplager.

Eg driv ein lukka Facebookgruppe (Helfy people@work), der me deler gode tips og råd. I disse dager har det vært mye fokus på hjemmekontor. Bli medlem i gruppa her!

Hvilke dager er naprapat tilbudet på Rælingen?

Naprapat på Fjerdingby i Rælingen er tilgjengelig alle dager i uken nå under koronakrisa. Både mannen min og eg er naprapater og bytter på å være heime med skolegutten. Derfor er tilbudet meir eller mindre hver dag.

Fra hjemmeklinikken på Fjerdingby.

Eg har hjemmeklinikk mandag, onsdag og fredag. Rikard, mannen min har tirsdag og torsdag.

Klinikker eg driv i Oslo er Oslo Naprapatklinikk og Helfy Treatment.

Ønsker du å bestille time?

Ta kontakt så finn me ein time som passer 🙂

Kontaktinfo: monica@oslonaprapatklinikk.no eller tlf. 99 30 21 50

Hjertelig velkommen!

Vennlig hilsen

Monica Aschim

Naprapat og holdningsekspert

Comments

comments

Permalink

Hjemmemassasje inn i norske hjem…

Hvor mange er det ikkje som har klaget på vondt i tumler og/eller hender når de har gitt en hjemmemassasje? Det er iallefall den absolutt vanligste tilbakemeldingen me får fra dei som har gitt amatør massasje til nokon rundt seg.

Eg har alltid vært opptatt av forebyggende helse, og spesielt tiltak me selv kan gjere for å gi oss selv ein lettere hverdag. Og eg har alltid syntes det har vært gøy å inspirere og lære andre om kropp og helse. Det var nok også mykje drivkraften bak det å starte denne bloggen, og etterhvert til dei ulike nettkursa eg har satt opp og planer om å sette opp.

Nettkurs i hjemmemassasje

Lenge arrangerte me fysiske massasjekurs for par. Me la massasjekurset opp som ein fin opplevelse for par, ein lite re-treat for som regel travle småbarnsforeldre. Det var opptil 6 par pr. kurs, heimelaga mat og masse massasjetrening. Det var utruleg moro!

Som travle småbarnsforeldre selv, måtte me revurdere bruken av tida vår, da dei fysiske massasjekursene for par krevde mye av vår tid. Samtidig ville me ikkje ta bort kurset, for det hadde blitt så godt mottatt av mange par over fleire år, løsningen blei nettkurs i hjemmemassasje!

I nettkurset lærer du steg for steg hvordan gi en god massasje, og det uten å få vondt i tumler!

Første lanseringa blei ein fiasko!

Jepp, og eg blei drittlei. Du veit den følelsen når du har jobba og jobba, gått laaaangt ut av komfortsonen, lært deg 1000 ting du absolutt ikkje kan, også er forventningen gigantiske når lanseringa er i gang. Så skuffelsen var så klart STOR da me vinteren 2018 lanserte det første kurs, og ingen påmeldinger! Eg blei så skuffa at eg la bort heile kurset.

Hva gikk feil? Det har eg egentlig ikkje svar på, men eg orka ikkje ta i kurset på et heilt år- hahaha. Men det handla nok masse om formidling. Alt me ønska var å lære bort god og nyttig hjemmemassasje. Men me gikk fra å levere et kurs innpakka som ein opplevelse for par til et nettkurs, det var nok ein transformasjon som me ikkje heilt klarte å slippe. Budskapet vårt ut bar nok litt preg av det.

Meeeen når 1 år var gått, det vil si i desember 2019, kom eg på at me hadde et så og sei ferdigstilt nettkurs nedstøvet oppe i skyene (om det er mulig…)

Eg kasta meg rundt og fikk IT jentene til å gjere nokon nødvendige endringer på nettsiden, oppdatere salgssiden, og vipps – me var klare for NYlansering av masssasjekurset!

Ei uke før jul var alt klart, nervene var å kjenne på, eg hadde jo hatt ein fiasko ved forrige forsøk. Men plutselig tikka det inn den eine påmeldinga etter den andre. HURRA! – Det å gi bort gave i form av hjemmemassasjekurs var ikkje så feil likevel!

Jula 2019 var det mange som fikk et massasjekurs i julegave av nokon dei er glad i. Å gi bort ein gave til nettkurset “Lær god og nyttig hjemmemassasje” er like fin gave å GI som å FÅ, skikkelig vinnvinn!

Hvem ville du delt et hjemmemassasjekurs med?

Hvem passer kurset for?

Alle som har lyst til å lære hvor enkelt det er å gi nokon man er glad i massasje. Kurset passer like godt for familien som for par. Alle kan massere, noen ganger trenger man bare litt meir kunnskap og inspirasjon. Og kurset er lagt opp til at dere enkelt kan hjelpe hverandre med vanlige spenningsplager i rygg, nakke, skuldrer og armer, samt ben.

Masse fine bonuser som passer liten og stor.

Og kanskje det aller viktigste av alt, dere lærer hvordan massere UTEN å få vondt i tumler og hender, samt mange andre gode teknikker for en god og nyttig hjemmemassasje!

Flere kursoppstart i løpet av året! Neste kursoppstart er 14. februar 2020. Påmelding/kjøp av gave kan du gjøre ved å klikke her (samt få mer informasjon om kurset)

Gratis introkurs!

få kurs i hjemmemassasje rett hjem til deg
Gratis introkurs “Lær hjemmemassasje på 1-2-3”

Bli med på vårt GRATIS introduksjonskurs “Lær hjemmemassasje på 1-2-3”, og lær ALT du trenger å kunne for å komme igang med hjemmemassasje.

Meld deg på her!

Ønsker deg en nydelig dag videre ❤︎

/Monica Aschim

PS! Andre kurs du kanskje er interessert i, les mer her!

Comments

comments

Permalink

God og dårlig holdning, hva er det egentlig?

Det hender jeg får kritikk fordi jeg fokuserer på holdning, og fordi jeg sier at kroppsholdningen kan henge sammen med f.eks hodepine og ryggplager.

Og jeg forstår de som er kritiske, og spørrende. Mye av forskningen gjort rundt kroppsholdning kan ikke bekrefte at den er en årsak til smerte, men jeg er ganske sikker på (uten å ha lest all forskning på dette) at den heller ikke kan avkrefte det.

Smerte er nemlig utrolig sammensatt, det er mange faktorer som påvirker hvordan vi har det. Så det å se på holdning og smerte isolert sett er nesten en umulighet.

Så hvorfor er jeg da så opptatt av holdning, god og dårlig kroppsholdning?

Jeg har så lenge jeg kan huske vært veldig opptatt av kropp og helse, visste fra veldig tidlig av at det var kropp jeg skulle jobbe med.

Nå har jeg jobbet i 12 år som naprapat, og med årene får man seg også erfaringer. Man gjør seg spennende observasjoner, og etterhvert har jeg også funnet ut hva jeg brenner aller mest for, og for meg er det holdning, noe jeg skal forklare grunnen til i dette blogginnlegget.

God og dårlig holdning, hva er egentlig det?

Mener jeg at alle skal gå rundt spikrake? At vi alle må se identiske ut i kroppen, er det det som er normen, det som er det normale? Svaret på begge disse spørsmålene er NEI!

For meg har holdning blitt et begrep, og det har blitt et verktøy!

holdning-ergonomi-forebyggende-kontor-helse

Min viktigste jobb er å inspirere og forklare. Holdning bruker jeg for å skape bevissthet om egen kropp og helse, den er en liten brikke i det større bildet.

 

Når jeg sier at jeg jobber med kropp og helse, så blir det veldig diffust for folk flest. Mange har faktisk ikke et spesielt reflektert forhold til kroppen sin.

Når jeg derimot sier at jeg jobber med kroppsholdning, så skjer det noe. I det jeg sier at jeg jobber med holdning, så retter folk seg automatisk opp.

Jeg har holdt foredrag i store forsamlinger, og det er utrolig gøy å observere fra scenen hvordan det går en liten “rette meg opp” bølge gjennom publikum når jeg sier jeg jobber mye med kroppsholdning.

publikum-foredrag-ergonomi-holdning-forebygging

Holdning er for mange mennesker et begrep de kan forholde seg til. Bare det at jeg sier holdning gjør at det skjer en kobling mellom kropp og hjerne som gjør at de umiddelbart gjør en handling- retter seg opp. Og det synes jeg er super fascinerende og spennende.

Plutselig har vi en trigger, et konkret ord, som mennesker uten spesielt kunnskap om kroppen faktisk reagerer på. DETTE er veldig interessant og det er nettopp dette jeg har observert, og som jeg bruker konsekvent til deres fordel, til å gjøre små, men viktige endringer i deres hverdag.

Alt handler om hva man selv kan gjøre!

Like mye som jeg brenner for kropp og holdning, er jeg lidenskapelig opptatt av hva vi mennesker kan gjøre selv for å ta bedre vare på kroppen vår. Hvordan vi kan unngå mye muskel- og leddplager, noe som forøvrig utgjør 50% av årsaken til sykemeldinger i Norge. 50%- det er mye det!

Tiltaket er enkelt- det handler om forebygging!

Men like enkelt som det er, er det også super vanskelig. Fordi vi har så distansert forhold til kroppen vår. Vi bor i den og vi beveger oss i den. Likevel er det svært få som tar vare på den.

Brist på kunnskap og bevissthet

Gjennom de 12 årene jeg har jobbet som naprapat og ute på bedrifter, er jeg ikke i tvil om årsaken til de fleste av muskel- og leddplagene vi pådrar oss. Det handler om brist på kunnskap og bevissthet om vår egen kropp. Visst, mange har sykdommer som årsaker til muskel- og leddplager, og andre har fått en fysisk skade, dette er fair, og har en konkret forklaring, en enkel forklaring, som gjør det enkelt for oss å forstå, ikke sant? Men for de fleste oppstår smerte og plager litt diffust, og gjerne over tid, noe som gjør det vanskelig å forstå, og vanskelig å tak i. Men med kunnskap og forståelse, da har du et helt annet utganskpunkt, da kan du ta konkrete valg og handlinger.

Hvordan kan dårlig holdning gi hodepine?

Hvordan kan jeg si at dårlig holdning kan gi f.eks hodepine?
Jeg har alltid jobbet mye blant annet med kontorarbeidere. Noe av den vanligste plagen jeg ser på kontoret mitt er hodepine. Etterhvert så jeg en sammenheng mellom hvordan mange av disse menneskene “bar” kroppen sin. Jeg så flere likhetstrekk i kundenes hverdag:
● Mye PC-arbeid
● Mye stillesittende
● Lite pauser
● Lite kunnskap/fokus rundt ergonomien på jobb
● Lite fokus på trening/hverdags aktivitet

student-hodepine-eksamen

Solveig sleit med mye hodepine og nakkeplager da hun studerte. Vi ble invitert til God Morgen studio for å fortelle hvordan Solveig ble kvitt hodepinen.

Når man sitter mye blir det dårlig sirkulasjon i musklene, tar man lite pauser får du lite ny oksygen til musklene. Dårlig ergonomi fører gjerne til at man sitter å zoomer inn på skjermen med hele hodet, rett og slett skyter hodet fremover. Noe som ikke er farlig i seg selv, men når dette blir gjort mye, gjentagende, uten variasjon, uten pauser, flere timer om dagen, dag ut og dag inn- ja da blir det ofte plager til slutt.
Musklene rundt nakke og hodet vårt vil etter en stund få spenninger, muskelspenninger som igjen kan føre til hodepine (spenningeshodepine) og stiv nakke.

Så for all del, jeg kan kun snakke om plager, hodepine, stiv nakke, ergonomi, pauser også videre. Men det skjer noe med kundene mine når jeg snakker om holdning, det gjør det enklere å forstå, og det gjør det enklere å forklare. Og når jeg får forklart alt i en sammenheng, hvor holdning er ett av begrepene jeg bruker, da blir det aha opplevelser.

Det å ha en god holdning handler egentlig om å ha en god balanse, og det å bære kroppen på en god og økonomisk måte, slik at muskler og ledd ikke behøver å jobbe unødvendig mye. Slik som tilfelle blir når man sitter mye med hodet zoomet inn mot en skjerm. Nakkemusklene, og halsmusklene blir faktisk trøtte, og de kan føre til både hodepine og nakkestivhet. Så det handler ikke om at ledd kommer ut av posisjon, det handler om at muskler må jobbe mer enn de behøver å gjøre.

“Få bedre holdning og sterkere kropp”- nettkurs for å ta bedre vare på kroppen!

For noen år tilbake startet jeg nettkurset “Få bedre holdning og sterkere kropp”.
Målet var å få spredd kunnskap og bevissthet, om kropp og helse.

nettkurs-bedre-holdning

Etter 14 dager har deltakerne fått masse ny kunnskap om hvordan smerte og plager oppstår, og hvordan de selv kan forebygge dem.

Når jeg får tilbakemeldinger etterpå om at de har fått en ny hverdag, med mindre plager, mindre hodepine, mindre spenninger i nakke og rygg, da er det utrolig gøy å jobbe med kropp og mennesker. OG det gir meg stor mening å fortsatt snakke om holdning, da jeg vet at dette ene ordet ofte er grunnen til at de har fått øynene opp for meg, de har blitt trigget av noe konkret, noe som gjør en aktiv kobling mellom hode og kropp hos dem.

Øvelser satt i system som jeg lærer ut på nettkurset gjør at personen selv blir mye mer bevisst og forstår logikken i å ta bedre vare på kroppen sin og helsa si. Trene og ta pauser i sin egen hverdag.

Nettkurset “Få bedre holdning og sterkere kropp” har ført til at deltakerne har tatt bevisste valg i hverdagen, både på jobb og privat. Sett verdien av hvorfor trening er viktig, sett verdien av hvorfor både pauser og aktivitet i løpet av arbeidsdagen er viktig.

Kropp er viktig, bevegelse er viktig. pauser er viktig. bruk av ord er viktig, holdning er viktig!

Så jeg kommer til å fortsette å snakke om holdning!

Men holdning betyr ikke å sette noen i bås, en med mye svai rygg betyr f.eks ikke at denne personen har mye ryggplager, eller nødvendigvis mer ryggplager enn personer uten mye svai i ryggen. Balanse, styrke og utholdenhet er viktige nøkkelord for alle mennesker uansett hvordan de ser ut.

Og holdning har mange andre positive effekter på kroppen, ta gjerne en titt på mine andre innlegg i bloggen ♥︎

 

Ønsker alle en god holdning og  et Riktig Godt Nytt År!

Signatur-bilde-monica

Comments

comments

Permalink

3 gode grunner for hjemmekontor

Får du, eller må du jobbe hjemmefra noen ganger? Jeg tenker det sikkert er både fordeler og ulemper med hjemmekontor. Selv tror jeg at variasjon er viktig, og å jobbe hjemmefra noen ganger er sunt for oss.
Om du kun har hjemmekontor tenker at det kan være lurt å komme deg ut og «jobbe» sammen med andre. Og for deg som jobber på kontor og i fellesskap med andre, så kan det å ta kontoret og arbeidsoppgavene med hjem noen ganger være helt innenfor.

holdning-ståbord-kontor

Det går helt fint å jobbe produktivt hjemmefra!

Hjemmekontor kan løse mange utfordringer i en travel hverdag

Jeg har trua på at en fleksibel løsning kan være bra for mange arbeidsplasser. Ikke at man kun skal jobbe hjemmefra, men at muligheten finnes der, gjør gjerne at flere kjenner seg ivaretatt og har en sjef som stoler på produktivitet uansett hvor jobben blir gjort.

Jeg ser flere gode grunner til at hjemmekontor kan tas i bruk av og til, her er tre:

1. Økt produktivitet selv når det dukker opp f.eks sykdom hos barn og ved planleggingsdager.
2. Variasjon er bra, økt fleksibilitet, gir økt motivasjon som igjen gir økt produktivitet
3. Økt fleksibilitet gir følelse av ivaretakelse av sjef/ledere, som igjen øker motivasjon og produktivitet

I dag har vi stort sett nett overalt, vi kan delta på møter selv om vi ikke er fysisk tilstede. Vi har dokumenter og planleggingsverktøy liggende i skyen som gjør at vi lett kan være interaktive med andre kollegaer.

Når du jobber hjemmefra, så pass på disse andre generelle rådene jeg gir til alle som jobber på kontor:

• Ha god ergonomi
• Ta hyppige pauser, gjerne aktive pauser med bøy og tøy
• Varier med å stå/sitt
• Gå gjerne når du leser dokumenter etc.

ståbord-hjemmekontor-ergonomi

Enkelt ståbord til hjemmekontoret, laget for rundt 200 kr…

Ellers husk å smil og ha det gøy 🙂

Forebygge typiske kontorsrelaterteplager?

Bli med på mine aktive (5 min) direktesendte Energipauser? Meld deg på her!

 

Vennlig hilsen

Signatur-bilde-monica

 

 

 

Andre artikler du kan være interessert i:

Lag ståbord til hjemmekontor, les mer her!

Comments

comments

Permalink

God holdning får deg til å føle deg bedre!

Visste du at holdningen din påvirker hvordan du føler deg? Det finnes forskning som viser at kroppsholdningen vår og hvordan vi bevisst bruker kroppen, er med på å påvirke hjernen og tankene våre.

holdning-kroppsspråk-selvfølelse

Bruk kroppen og armene til å føle deg bedre!

 

Amy Cuddy, Havard Business School Professor har skrevet boken «Presence: Bringing your boldest self to your biggest challenges», norsk: «Kroppen styrer tanken», hvor hun ser på sine teorier om hvordan kroppsspråket og kroppsholdningen påvirker oss, i sammenheng med annen relatert samtidsforskning.

Holdningen vår påvirker kroppens hormon-nivåer

Hentet ut fra Cuddy´s bok:

Vi kan forandre hvordan vi føler oss ved å forandre hvordan vi både sitter og står/går.

Vi har sett på hvordan holdningen vår hele tiden kommuniserer informasjon til våre tanker.

Testosteron er et hormon som blir utløst fra hjernen når vi føler oss sikre på noe (påståelige), selvsikker, komfortabel, sterk, fryktløs osv. Dette er vist å blir positivt påvirket når vi har god holdning, som gir en dynamisk energi, som Caddy kaller det.

Kortisol får oss til å føle oss stresset, engstelig, usikker, anspent, defensive, styrer unna risiko for å nevne noen. Dårlig holdning gir oss lite dynamisk energi.

Når vi hever oss, retter oss opp, gjør oss «større», gjerne med bruk ar armene, så øker kroppens testosteron-nivåer, og kortisol-nivåene synker.

Om vi holder kroppen i det Caddy kaller «Power poses», kan vi påvirke hvilke hormonene som utsendes fra hjernen. For å se denne positive endringen i hormonnivåene som hjernen sender ut, trenger «power posene» faktisk ikke å bli holdt lengre enn kun noen minutter. – Nok til at vi vil føle oss mer selvsikre, sterke og faktisk gjøre det bedre i ulike oppgaver, som f.eks prøver, en presentasjon o.l.

Det kan derfor være en fin metode å bruke føre et viktig møte, utfordrende situasjoner, før du holder en presentasjon før du møter nye mennesker og et jobbintervju for å nevne noe.

Men det kan være lurt å få «power poses» inn i din daglige rutine, slik at du sakte med sikkert blir den du ønsker å være.

Unngå henging over mobilen!

Cuddy anbefaler også at du unngår å henge over telefonen, eller blir sittende med dårlig holdning gjennom dagen, da holdningsposisjoner som dette gir oss lav dynamisk energi, som gjør at vi føles oss mindre selvsikre, mer stresset, mindre komfortable og mindre positive for å nevne noe.

holdning-mobil-nakke

Hode bøyd fremover mye i løpet av dagen gir oss lav dynamisk energi.

For meg som jobber mye med holdning og endringer i kroppsholdningen til mennesker, så var dette utrolig nyttig og lærerik informasjon.

Tenk så mye vi har å tjene på å rette oss opp og ha en stolt og god holdning.

Så mine anbefalinger til deg:

• Rett deg opp, brystet opp og blikket frem. Power pose, husk å innvolvere armen (armer ut gjør deg større, mer powerful!)
• Unngå mye stillesittende og jobbing på mobil og nettbrett
• Ta deg hyppige pauser i løpet av dagen, hvor du aktivt jobber med kroppen, åpne deg opp.

Bli gjerne med i vår Aktiv i bedrift portal, hvor du finner mange gode Energipauser for å hjelpe deg med å få en Dynamisk energi 🙂

Vennlig hilse
Monica Aschim
Naprapat og holdningsekspert

Comments

comments

Permalink

Om mammakropp og kroppsholdning

Opplever du at kroppsholdningen din er blitt dårligere enn den har vært, at du rett og slett kjenner deg litt hengete? Litt som en potetsekk som flere av mine kunder beskriver seg …

Typiske tegn rent utseendemessig ved dårlig holdning er:

• Fremoverroterte skuldrer
• Krum øvre del rygg
• Hode skyvd fremover
• Utstående mage
• Svai korsrygg

mamma-holdning-hållning-mammamage

For meg som jobber med kroppsholdning daglig, så henger alle disse bitene sammen. Det er også derfor det for så mange faktisk opplever det som nesten «umulig» å rette seg opp. Det å «rette seg opp» oppleves for mange som ubehagelig og unaturlig.

MEN DET ER FAKTISK IKKE UMULIG Å Få TILBAKE EN GOD HOLDNING

 

Enkle steg til en bedre kroppsholdning

Det flotte, og uten tvil FANTASTISK motiverende, er at det skal kun noen ENKLE grep til for at du kan få en God holdning igjen.

For å bedre holdningen din kreves det en liten egeninnsats, noe annet ville vært rart, det er jo tross alt kroppen din, ikke sant 🙂

Men det du kanskje ikke visste er at med rett kunnskap, og bruk av denne kunnskapen i rett tid og rekkefølge, så er veien til en bedre holdning OG sterkere mammakropp ganske enkel og oppnåelig!

 

Jeg brenner virkelig for dette med god kroppsholdning og en sterk mammakropp.

Det kommer så utrolig mange «goder» for kroppen din av å ta vare på holdningen, det samme gjelder med kroppen din, uansett om du er mann eller kvinne så klart.

Mammakroppen står mitt hjerte nært …
Det er egentlig flere grunnen til at jeg har valgt å sette opp et unikt holdningskurs på nett for mammaer
• Jeg er selv mamma, mamma til tre nydelige gutter.
• Jeg har vært gjennom 3 ½ graviditet
• Jeg har fått kjenne på kroppen hva det å både være gravid, føde, samt få problemer med både lekkasje og delte magemuskler etter en fødsel.

holdning-mammakropp-mammamage-hypopressivtrening-lpf-mammamage

På klinikken min møter jeg på mammaer hver dag, med ulike utfordringer hvor kroppsholdning er en av dem, og det er ikke uvanlig at holdningen blir dårligere under en graviditet og under barseltiden.

Og det er heller ikke uvanlig at selv om barna dine når er blitt store, så la barseltiden grunnlag for hvordan kroppsholdningen din er i dag.
Selv klarte jeg å forebygge dette med min lidenskap for holdning.

 

Det ultimate mammakurset, for bedre holdning og sterkere mammakropp!

Jeg er så utrolig glad og stolt over å endelig kunne tilby det ultimate mammakurset, nemlig «Holdningskurs for mammaer på nett, for en sterk mammakropp»

blogg-holdning-mamma

Jeg tror at for å kunne tilby et genuint kurs, så må man ha gått gjennom litt crapy ting selv.

Jeg kan med hånda på hjertet si at kurset er BRA med tanke på all min kunnskap og interesse for mammakroppen og kvinnehelse (bakgrunn som mamma, naprapat, cert. Mammamagetrener, hypopressivetrener (LPF) og holdningsekspert), men det er UNIKT fordi jeg har erfart!

-Jeg har erfart mye bullshit kroppen må gå gjennom som kvinne og som mamma (ting som få snakker om, men «mange» les kvinner kjenner til)

Jeg har fått kjempe og fighte for å få tilbake min funksjonelle kropp, en kropp jeg selv kan trives med, og er stolt av.
Det er dette som gjør min lidenskap for mammakroppen, og som er hjerteroten i selve onlinekurset «Holdningskurs for mammaer»

 

Er du interessert i å vite mer om kurset? Interessert i å vite hva du kan gjøre for å forebygge en dårlig holdning? Interessert i å vite hvordan du styrker din mammakropp?

– Bli med på mitt neste GRATIS webinar (direktesendt nettmøte) og lær om hvordan du styrker mammakroppen og holdningen.

 

Vennlig hilsen

Monica Aschim
Naprapat og holdningsekspert

Comments

comments

Permalink

Min syke sønn fikk meg til å våkne

Nå er det veldig lenge siden eg har skrevet aktivt her på bloggen min. Det har rett og slett vært av helsemessige og personlige årsaker. Høsten 2017, og hele vinteren var preget av mye sykdom, hvor det lenge var ganske alvorlig for den ene sønnen vår. Mannen min og jeg fikk virkelig kjenne på det å drive egen business og få sykdom i hus, og hvor utrolig sårbare me plutselig blei. Det er først nå nesten et år etter, at me føler me begynner å stable oss på beina igjen.

Bilde tatt 1/2 år etter Emil ble frisk igjen.

Eg elsker å jobbe, elsker å ha mange prosjekter gående, men også for meg, ble nå hverdagen en umulig kabal å få til å gå opp. Me blei oppringt nesten hver dag av skole, SFO og barnehage.
Eg skal innrømme at eg har vært langt nede. Det å se sine egne barn bli syke er uten tvil det tøffeste eg har vært gjennom, det å ikkje vite hva som var feil var veldig vanskelig. Selv trengte eg meir fred og ro, barna mine trengte mer omsorg og tilstedeværelse.

Eg skjønte tidlig i høst at måten eg har jobbet på, måtte gjøres noko med. Eg trur dessverre eg måtte lære den tøffe vegen, at meir av min tid må bli brukt på barna og egen helse.

Det måtte skje ein prioriteringsopprydding hos meg, noko som nok absolutt var nødvendig.
Selv om eg nå må slippe taket på endel ting fremover, føles det som det rette valget. Nå blir det lettere å være tilstede og meir fleksibel om noko skulle skje med oss eller barna igjen.

Sønnen vår er nå heilt frisk, når rett diagnose endelig ble stilt var det ikkje lenge før me hadde den gode gamle sprudlegutten vår tilbake igjen.

Nye Holdningskurs på nettet kommer
Selv om det er blitt nokon kutt i prosjekter, er det nokon som ligger hjertet mitt nært som vil bli tatt opp igjen nå denne høsten.Dette er prosjekter som eg kan jobbe med meir heimefra, noko som har vært et ønske og mål siden sønnen vår ble syk.

Blant annet vil eg ta opp igjen Holdningskurs på nett, noko eg brått la på is når sønnen blei syk.

Du kan lese meir om “Holdningskurs på nett” her.

Og du kan melde deg på vårt Gratiskurs “Lær å massere på 1-2-3” her.

Eg kommer også til å bli meir aktiv her på bloggen og på sosiale medier igjen, ved å gi gode tips og råd i forhold til god kroppsholdning, og hvordan forebygge typiske kontorsrelaterte plager. Gleder meg til å være «tilbake igjen» 🙂

Klem Monica

PS! Følg meg på Instagram, hjelp til kontorsrelaterte plager 💙
instagram-monica-aschim

Comments

comments

Permalink

3 grunner til å velge god kroppsholdning

Ja, for god kroppsholdning er faktisk et valg, et valg om å ta grep om kroppen og helsa di. Og det er SÅ mye lettere enn du kanskje tror.

Visste du at alle har en god kroppsholdning? Det vil si mulighet til å ha en god holdning (Så leng det ikke er en bakomliggende sykdom). Problemet er at over tid så lar vi kroppen (kroppens bindevev) sakte men sikkert tilpasse seg situasjonen vi er i. Uten at vi tenker på de, så blir skuldrene mer og mer innoverrotert, ryggen mer og mer krum, og hodet faller mer og mer frempå.

få-en-bedre-kroppsholdning

Sakte men sikkert får vi dårligere og dårligere kroppsholdning

Når ting skjer over tid, tror kroppen din at dette er det normale. Selv synes du sikkert det både er vanskelig og ”unormalt” å rette deg opp (altså slik som du en gang kunne uten problem).

Ikke alle er klar over at de har dårlig holdning. Og grunnen til dette er nettopp fordi det har skjedd gradvis over tid. Mange opplever derimot typiske plager som kontorsnakke, hodepine, musearm, brennede følelse ved skulderbladene som ofte kan relateres til hvordan kroppsholdningen din er.

dårlig-holdning-sjekk3 grunner til å velge god kroppsholdning
1. En god kroppsholdning forebygger stress på muskler og ledd
2. En god holdning ser estetisk mye finere ut
3. En god holdning forebygger typiske kontorsrelaterteplager (se nedenfor)

Slik sjekker du om du har dårlig eller god kroppsholdning:

Om du ikke helt vet hvordan holdningen din er, er det letteste å få noen til å ta bilde av deg (helkropp) fra siden. Om du drar en loddrett linje fra øret og ned, så skal (optimalt for god holdning) linjen gå tvers gjennom øre, skulder, albue, hofte, kne og ankel.

 

Hvordan kan en dårlig holdning forebygges?
Kroppen vår er utrolig flink til å tilpasse seg, sitter vi mye, ja da blir visse strukturer påvirket, sitter vi foran en skjerm hele dagen, ja da er det ofte strukturer rundt nakke og skuldrer som tilpasser seg OM du ikke gjør noe med det.

student-eksamen-smart-lesing

Husk å ta aktive pauser, vekk fra pc´en! Foto: Shutterstock

  • Om du er flink til å ofte skifte stilling, uansett hva du gjør, ja da er du med på å forebygge, ikke bare en dårlig kroppsholdning, men typiske ”kontorsrelaterteplager” som nakkevondt, hodepine, skulderplager og vondt i brystryggen for å nevne noen.
  • Kroppen trenger smøring, og den beste måten å gi kroppen smøring på er bevegelse, movement, hverdags aktivering, små mikropauser, energipauser. Gå i trapper (i stede for å ta heis), leke med barna. Ja alt som skaper bevegelighet og variasjon for kroppens muskler og ledd (og i aller høyeste grad alt annet av bindevev og celler i kroppen.

Variasjon og aktivitet er det beste for kroppen din!

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required Email Address *

 

Finnes det behandling for en bedre holdning?

Ja, og det er nettopp dette jeg brenner så vanvittig for. Først og fremst brenner jeg for å fortelle viktigheten av å ta vare på en god holdning, altså den forebyggende biten, om ergonomi og kunnskap rundt kroppsholdning og kroppens biomekanikk.

Det å få hjelpe de som opplever at holdningen er blitt dårlig, tilbake til en mer ergonomisk og funksjonell kroppsholdning med behandling er fantastisk gøy. Og det skjer utrolig mye på kort tid.

Ønske du mer info er det bare å kontakte meg, helt uforpliktende e-post: monica@oslonaprapatklinikk.no eller tlf 99302150.

Ønsker det en nydelig og aktiv start på 2018-01-02

Vennlig hilsen
Monica
Naprapat og holdningsekspert

Comments

comments

Permalink

Gravidmagen som ALDRI går bort…

Har du også en gravidmage som aldri går bort? Lei av å få spørsmål om du er gravid, om du vil sitter på bussen/toget, eller rett og slett gratulasjoner om baby i magen uten å være gravid?

gravidmage, mammamage, diastase

Min “gravidmage” 🙂

Det har nå gått 1 år siden eg fikk min siste sønn, nummer tre (og siste…) i rekka. Og kroppen er langt ifra normal igjen. Dette blir et litt personlig innlegg, men eg tror det er veldig mange som kjenner det som meg og velger derfor å dele mine erfaringer med deg.

Kanskje er det på grunn av både dårlig info og kanskje et tabubelagt tema, at altfor få kjenner til problemene mange kvinner, meg inkludert opplever etter de har fått barn…

Møtte veggen- kniven neste!

I sommer så prøvde eg å joggee veldig forsiktig, 10 måneder etter fødsel, med flere måneder grunntrening av bekkenbunn og mage- ja øvelser hver eneste dag. Nå tenker du kanskje, 10 måneder etter fødsel, da kan det vel ikke være noe problem å jogge, 6 uker etter fødsel skal det jo være ok å trene igjen?
Etter bare noen økter (små intervall med jogging) hadde eg ein mage som stod ut som en ballong (enda mer gravidmage enn vanlig- akkurat det eg behøvde). Eg følte at heile verden raste sammen. Tenk deg selv, månedsvis med forsiktig trening for å kunne bruke kroppen normalt igjen, for å kunne nyte en løpetur, for å kunne se litt ut som tidligere. Plutselig spurte folk meg, både kjente som ukjente om eg var gravid. Dette spørmålet fikk eg DAGLIG i 14 dager!

Det gjør noe med deg å ikke føle at kroppen er funksjonell lengre, det tror eg alle veit hva er som har fått skade på enten den ene eller andre måten. Det å bli satt tilbake, ikke kunne trene som man både ønsker og behøver for å opprettholde ein god helse. Samtidig som man jobber med topplokket for å holde seg sterk og ikkje miste motet, hjelper det svært lite når man opp til flere ganger om dagen får kommentarer om nettopp magen- den store magen…

Vel, eg var så lei, lei meg, umotivert til trening, alt alt eg tenkte på var å få den j…a magen operert, få en kniv til å fikse på havariet.

Delte magemuskler/diastase- grunnen til mye unødvendig vondt for mange

Grunnen til at eg, og mange andre mammaer med meg, ser gravide ut, liten eller stor bule på magen, er delte magemuskler/diastase.

mammamage-delte-magemuskler-mammatrening

Delte magemuskler er mye vanligere enn du tror.

Alle får mer eller mindre grad av delte magemuskler under en graviditet, noe som er HEILT normalt, det som også er veldig normalt er at denne delingen dessverre ikke alltid går tilbake (heles/gror) hos alle. På grunn av lite og dårlig info om dette er det altfor mange som starter både med for tidlig og for hard trening etter fødsel. Det å kunne trene 6 uker etter fødsel er kun en myte, det som er avgjørende er hvor godt musklene dine har grodd tilbake etter du fikk barn og/eller hvor god kontroll du klarer å ha på bekkenbunn og dype magemuskler.

Se denne instruksjonsvideoen, og sjekk selv om du har delte magemuskler

Mine muskler vil aldri gå tilbake til normalt igjen. Grunnen? Mellomste gutten min var 4 ÅR da eg først oppdaget at eg hadde delte magemuskler. Når den første gutten min var 6 uker var eg ute på de første løpeturen, og startet tidlig med styrketrening, mye feil ble gjort på grunn av ingen info om dette dessverre fra noen kanter. Det ble også mye tung trening etter gutt nummer to, da han var ti måneder var jeg med på en Bootcamp, helt uten forvarsel, midt i treningsøkta hadde jeg trent på meg lekkasje.

gravidmage-mammamage-diastase-delt-magemuskler

En liten kul på magen, nok til at folk spør om eg er gravid.

HÅP- ja det finnes håp. Ved å være tidlig uten med korrekt trening vil du både forebygge seinplager med bekkenbunn og mage, samt stimulere til fortere heling av disse musklene. Om det er måneder eller flere år siden du fikk barn er det fortsatt mulig å lære deg å trene opp og få god KONTROLL av disse viktige musklene.

Vanlige plager ved delte magemuskler/diastase:
• Utstående mage
• Bekkenplager
• Ryggvondt
• Lekkasje
• Mage-tarmplager

Selv lærte eg meg å få kontroll av bekkenbunn- og de dype magemusklene da eg fann ut at eg hadde diastase (når sønn nummer to var 4 år). Det tok tid, men eg fikk tilbake en sterk og funksjonell kropp igjen.

Flere svangerskap- slappere muskler
Nå er eg selv utdannet Mammamage-trener og hjelper daglig mammaer med opptrening etter fødsel, både en-til-en og i barseltrening. Men med tanke på min allerede diastase, og gigantisk mage under svangerskap nummer tre, hadde eg dessverre ikke den beste oddsen med meg, men eg har jo både troen og håpet om at det vil bli bedre etterhvert.

Eg har lagt tanken på operasjon litt bak meg igjen, eg skal innrømme at eg er pysete, i sommer oppdaget eg ein ny treningsform som gav meg et nytt håp. Det er fortsatt bekkenbunn- og magetrening, men på en heilt anna måte enn eg tidligere har prøvd. Denne treningen oppdaget eg når eg sto og stanga hodet i veggen i sommer. Etter bare noen dagers trening var magen blitt MYE mindre, og en ny mestringsfølelse om kontroll begynte å spire… Mer om dette kommer!

Om du ennå ikke har sjekket magemusklene dine, og kjenner deg igjen i en eller flere av mine beskrivelser, så anbefaler eg deg å sjekke deg selv:

Er det noe du lurer på enten ved delte magemuskler eller hvordan ta tak i opptrening av magemuskulaturen ved diastase, send meg en e-post til monica@oslonaprapatklinikk.no eller ring meg på tlf. 99302150

Masse lykke til!

Vennlig hilsen
Monica
Naprapat, holdningsekspert og cert.Mammamagetrener

Comments

comments

Permalink

Valg av riktig skolesekk til barnet ditt

I denne artikkelen hjelper jeg deg med noen tips og råd til hvordan du kan gjøre riktig valg av skolesekk til barnet ditt. Jeg tar utgangspunkt i at ikke alle barn er like store, og derfor er også valg av skolesekk forskjellig.

I Norge er det skolesekker av merket Beckmann, Troll og Bergans som er de aller vanligste, en annen verdt å nevne er Ergobag, som mange har fått øynene opp for.

skolesekker-gutt-jente-

Ha barnets størrelse som grunnlag ved valg av skolesekk.

Når du skal velge skolesekk kan du bruke denne behovslisten:
• Hvor høyt barnet ditt er (lang eller kort rygg)
• Hvor ergonomisk er skolesekken?
o Har den justerbar rygg?
o Har den hoftebelte?
o Har den brystrem?
• Størrelse, hvor stor plass er det i skolesekken? (Vanligste er mellom 20-24 L for 1-4 klasse skolesekker)
• Er skolesekken utrustet med godt plassert/synlige reflekser?
• Er skolesekken utrustet med regntrekk?

Inkluder barnet i valg av skolesekk!
Det er en stor milepæl for barnet å starte på skolen, og det å få sin første skolesekk er utrolig stas. Jeg synes derfor det er veldig fint å inkludere barnet når skolesekk skal kjøpes. Barn er derimot opptatt av litt andre ting en det rent funksjonelle når det kommer til valg av skolesekk, slik som farger, tilhørende duppeditter, samme som venninnen som er et hode høyere osv…

Mitt råd er derfor å ha gjort litt research først, slik at du vet hvilken ryggsekk som kan passe ditt barns behov og størrelse. Deretter drar dere sammen for å prøve om skolesekken faktisk passer barnet ditt. Da kan barnet velge i de farger og mønstre som finnes hos nettopp denne leverandøren.

Her kommer litt utdypende forklaring til noen av punktene på behovslisten over.

Hvor høyt er barnet ditt?
Det er stor høydeforskjell på førsteklassinger, og heldigvis finns det skolesekker som dekker ulike behov. For de med lang rygg kan jeg på generelt grunnlag anbefale Beckmann og Troll skolesekker. For barn som ikke er så høye kan det være mer fornuftig å kjøpe en sekk med justerbar rygg, her er Bergans og Ergobag veldig fine.

Hvor ergonomisk er skolesekken?
Jeg vil virkelig anbefale å kjøpe skolesekk med hoftebelte. Men da er det så klart vesentlig av hoftebeltet brukes. Hoftebeltet er med på å avlaste tyngden som kommer på skuldrene. Det første året er ikke skolesekken så tung, men det overrasket med hvor utrolig tung skolesekken til andreklassingen vår har vært, og det ganske ofte …

valg-av-riktig-skolesekk-for-førsteklassinger

Foto: Mari Ekkje
Det er fort gjort å kneppe på hoftebeltet

Det å bruke hoftebelte er en vanesak, pass derfor på at barnet ditt bruker det, selv på korte turer, og selv om sekken ikke alltid er tung. Et tips er også at du gjør skolen og SFO oppmerksomme på at de følger dette opp når dere ikke er tilstede også.

skolesekk-bergans-justerbar-rygg

Bergans ryggsekk med justerbarn rygg. Bildet er henter fra XXL sine nettsider.

Har skolesekken justerbar rygg? Denne type skolesekk har jeg allerede anbefalt for barn som ikke er så høye, men de kan også brukes av høye barn, nettopp fordi de kan justeres i ryggen. Det som også er fint med justerbar rygg er at sekken vokser med barnet. Noe som så klart er det beste rent ergonomisk for barnet.

Har skolesekken brystrem?
Brystrem gjør at skolesekken sitter nærmere kroppen, faller for mye nedover, bakover, noe som i sin tur gjør sekker tyngre for barnet.

Størrelse, hvor stor plass er det i skolesekken?
Først vil jeg passe på å si at en skolesekk som bygger mye bakover, vil fort bli veldig tung for barnet, så det er noe å tenke på. Beckmann er en skolesekk som bygger mer bakover enn for eksempel Troll skolesekk. Om et lavt barn da har en full Beckmann skolesekk, kan dette blir mye belastning for barnet, selv om hoftebelte brukes, da tyngdepunktet flyttes veldig mye bakover (Om sekken er full og tung, husk å alltid pakk de tyngste innerst mot ryggen)

stort-innerom-skolesekk-barn

Beckmann har god og romslig plass inne i sekken. Bildet er hentet fra Notabene sine nettsider.

Et annet aspekt med tanke på størrelsen i selve skolesekken, er hvor mye den faktisk skal romme. Til mellomste gutten vår som begynner på skolen til høsten, så sto vi mellom en Bergans og Ergobag, men når vi nå vet hvor mye storebror faktisk må ha i sekken, så følte vi at Ergobagen kanskje ble litt i minste laget, og valgte derfor en Bergans.

Vi har valgt Beckmann og Bergans til våre to skolegutter
Den største gutten vår skal nå opp i tredje klasse, og til han valgte vi en Beckmann ved skolestart. Vi har vært veldig førnøyde med den. Når nå lillebror skulle ut og finne sekk var han opptatt av å få samme sekk som storebror, men han er mye lavere enn vår største. Vi gjorde research som nevn tidligere, og det var ingen problem. Vi tok turen til XXL hvor vi viste han noen forskjellige Bergans sekker, og han valgte den fargen han ville ha.

skolegutt-førsteklassing-skolesekk

Emil er super stolt av den nye skolesekken sin 🙂

becmann-skolesekk-gutt

Filip, den største gutten vår da han var førsteklassing. Foto: Mari Ekkje

Er det noe du lurer på, er det bare å spørre. Og husk sunn fornuft, hopper barnet inn og ut av bilen for så å gå noen meter inn på skolen har det nok ikke så mye å si hvilken skolesekk du/dere velger 😉

Her kommer litt info om de fire skolesekkene:

Ergobag har flere fine funksjoner, blant annet justerbar rygg! Bildet er hentet fra Skolesekker.no

Ergobag har flere fine funksjoner, blant annet justerbar rygg! Bildet er hentet fra Skolesekker.no

Ergobag: 20 L, Justerbar rygg, passer barn fra 100-150 cm pga. justerbar rygg.
I tillegg skriver de dette om sine sekker: Miljøet er viktig. Til Ergobag produktene brukes derfor tekstiler som er fremstilt av 100 % resirkulerte PET-flasker. Søppelet blir igjen tatt i bruk og miljøet spares. Til nå har ca. 31,3 mill. PET-flasker blitt omgjort til skolesekker og har funnet en ny oppgave. Fin info til deg som vektlegger miljøvennlig skolesekk!

Finnes på www.skolesekker.no Pris 998 kr

troll-skolesekk-coopTroll: 22 L (1-4. Klasse) eller 25 L (2-5 klasse). Ikke justerbar rygg
Fant beste prise på www.coop.no Pris 499 kr

Beckmann: 24 L (1-4 Klasse). Ikke justerbar rygg
Fant beste pris på www.notabene.no Pris 699 kr

Bergans: 2GO 24 L (Anbefalt lengde 110-150). Justerbar rygg!
Fant beste pris på www.xxl.no Pris 419 kr

Synes du artikkelen var nyttig, og du kjenner andre som skal velge skolesekk, da er det bare å dele i veg.

Masse lykke til i valg av skolesekk og med skolebarnet!

Vennlig hilsen
Monica Aschim
Naprapat og holdningseksepert

Relaterte artikler:

Kan vesken din være skylden til en vond skulder eller nakkeplage?

Slik unngår barnet ditt nakkeplage ved bruk av nettbrett!

Comments

comments