Dårlig holdning og hodepine- les hvordan dette henger sammen her!

Spenningshodepine er noe av det vi ser mye til på klinikken vår. Grunnene til hodepine kan så klart være mange, forlite søvn, lite variert kosthold, lite inntak av vann. Dårlig ergonomi som fører til mye statisk belastning for muskulatur rundt skuldrer, nakke og halsmuskulatur.

Sistnevnte ser jeg ofte, og ikke uvanlig er da en dårlig kroppsholdning en del av bildet.

Hva er en god holdning?
Enkelt kan vi illustrere en god holdning med at du skal ha en rett linje fra øret, ned til skulder, videre ned til hofte, kne og ankel. Du kan rett og slett tenke deg at du har et strikk på toppen av hodet som du kan dra i for å reise deg opp.

kroppsholdning-hodepine-spenningshodepine-behandling-oslo

Illustrasjonen viser også hvordan holdningen vår oftest ser ut. Denne holdningen fører til belastning på flere områder, men i dette tilfellet så har jeg fokus på nakke/skulder regionen.

Det vanlige bildet er en krummet øvre del rygg (brystryggen), forkortet brystmuskulatur på fremsiden. Dette i seg selv fører til at muskulaturen på baksiden jobber enda mer for å forsøke å holde deg oppreist, noe som fører til mye statisk belastning for muskulaturen i øvre del rygg, som da blir sliten og etterhvert gir smerter/ubehag/irritasjon i det området. Noen av musklene i dette området, samt skulderbuen kan gi direkte spenningshodepine.

I samme bildet er det vanlig at hodet ligger foran midtlinjen i kroppen. Noe som fører til ekstra belastning på hals og nakkemuskulatur, som igjen er direkte muskler som gir spenningshodepine (triggerpunkter).

Hvordan kan du selv forebygge hodepine?

Når det kommer til spenningshodepine er det fornuftig å eliminere eller redusere faktorer som gir stress på muskler som blir ekstra utsatt ved en dårlig holdning.

Det å bli mye mer bevisst og oppmerksom på holdningen din er et viktig steg i prosessen.
Alt jeg har skrevet tidligere har en korrelasjon til hvordan vi bruker kroppen vår i dag. Det er mye jobb foran en data/pc, vi glemmer å ta pauser, og vi har ofte en dårlig ergonomi.
Samtidig blir det relativt lite aktivitet/trening i forhold til tiden vi sitter foran pc/data.
Vi sitter også mye med hodet i en nedover/fremover posisjon, på grunn av mye tid på enten smarttelefoner og/eller nettbrett.

Dagens tips for å redusere/forbeygge hodepine er derfor:
• Ta ofte pauser
Varier arbeidsstillingen din fra å stå/sitte
• Innfør gjerne litt bøy, tøy og strekk øvelser under arbeidstiden
• Vær bevisst på holdningen din
• Få en ergonomiske gjennomgang av arbeidsplassen din- ofte er små justeringer nok!
• Når arbeidsdagen er over, prioriter heller en treningsøkt eller tur i skog og mark enn å bruke tid foran data(pc, smarttelefon eller nettbrett
• Og finne en balanse i nok søvn, inntak av vann og et variert og sundt kosthold.

Ønsker du å få en pdf med oversikt over enkle øvelser for å få en bedre holdning? Da legger du bare igjen navn og e-post i boksen under, og jeg sender den til deg når den er klar ☺

[hcshort id=»27″]

 

Les også: Slik lager du enkelt ståbord til hjemmekontorer (for under 200 kr)

 

Hva kan jeg hjelpe deg med om du har hodepine?

Jeg brenner virkelig for å hjelpe deg med din hodepine og rette deg opp slik at du får en bedre holdning som vil være mer økonomisk og mindre belastning for kroppen din. Du kan lese mer om min holdningskorrigering her!

Vennlig hilsen Monica


Publisert

i

,

av

Stikkord: