Mange studenter sliter med hodepine, nakke- og skulderplager!

Det er midt i eksamenstiden for mange studenter. Og det betyr timevis med hodet ned i pensumbøker.

Under min ni år som naprapat har jeg hatt mange studenter innom klinikken, og symptombilde og årsak er ofte den samme.

Det er uten tvil stiv og vondt nakke, samt hodepine som er de vanligste plagene. Og skulderplager, samt ubehag/plager nedover rygg/mellom skulderbladene kommer på en god plass nummer to.

student-smeter-plager-nakken-skulder-hodepine

Årsaksbildet kan være sammensatt
Mye av årsaken er dårlig ergonomi. Studenten sitter med hodet mye bøyd fremover. Kombinert med mye skriving på PC, samt at mye av fritiden også videre blir brukt på mobil/nettbrett, blir det for mye belastning for nakke og skuldermusklene.

Midt i en travel tid, blir ofte trening nedprioritert, noe som også er en faktor til at hodepine, nakke- og skulderplager oppstår.

Vær mer bevisst for å unngå plager
Ved å være mer bevisst på hvordan man sitter, huske å ta mye pauser og opprettholde treningen selv i travle perioder vil du klare å forebygge disse typiske plagene som kan komme av intens eksamenslesing.

Plager i ung alder, kan blir langvarige muskel- og leddplager…
Dessverre ser jeg altfor ofte unge jenter og gutter slite med hodepine, skulder- og nakkeplagene i lang tid selv etter eksamen, og/eller at bacheloroppgaver en levert. Og det er vel gjerne da de oppsøker meg, når man innser at plagene ikke går over av seg selv.

Min oppgave som muskel- oh leddbehandler
Som naprapat og holdningsekspert er jeg opptatt av at du skal komme tilbake til normalen igjen, dvs mindre smerter, samt kunne trene igjen uten å ha vondt. I de fleste tilfellene er holdning et nøkkelord. For å bedre din holdning jobber jeg opp de strukturen som har blir forkortet, forlenget og spendt. Det å reposisjonere holdningen din tar kun 1-3 behandlinger, deretter får du øvelser som vil hjelpe deg til å unngå tilbakefall.

Møt to unge jenter som begge sleit med nakkeplager skulderplager og hodepine.

Case #1: Jente 20 år, spilt mange år i korps. Ble mange timer med dårlig sittestilling- noe som førte til en veldig fremoverbøyd kropp. Hatt langvarige plager i ryggen pga. dette. Nå har hun begynt å studere, under studietiden får hun nakkeplager og hodepine. Mye plaget med hodepine tidligere også, men nå er den der daglig. Dette påvirker konsentrasjonene og hverdagen hennes.

Dålig-holdning-korrigering-naprapat-smerter-student
Her er bilde av Case 1 før første behandling og etter andre behandlingen. Bildet er lagt ut med tillatelse!

Ved første besøket ser jeg at hun sliter med å stå rett opp, blikket hennes går skrått ned i bakken, og hun må anstrenge nakken for å kunne se rett frem. Hun har en tydelig fremoverskyvd hode, fremoverroterte skuldre, forkortede brystmuskler og en krummet brystrygg.

Jeg jobber opp de strukturene som er nettopp forkortet, forlenget og spente. Allerede etter første konsultasjonen er holdningen betydelig bedre. Ved andre besøket forteller hun at hodepinen har vært helt borte. Vi avslutter etter tredje besøket, da føler hun seg helt fin igjen- etter flere år med rygg- nakkeplager, samt lang hodepinehistorie. I dag 3 måneder etter første behandling er hun fortsatt symptomfri, selv om hun nå er midt i den travelsete eksamenstiden.

Case #2: Jente 26 år. Oppsøker meg da hun sliter med nakken, spesielt øvre del. Og så fort hun anstrenger seg, spesielt ved å gå oppover trapper eller bakker får hun veldig hodepine- som sitter i i flere dager. Hun har hatt plagene sigen tenårene.
Plagene toppet seg da hun for 3 år siden skrev sin bacheloroppgave, og har dessverre vært vedvarende siden.

Endelig kan denne jenta ut å løpe og trene igjen. Bildet er lagt ut med tillatelse!
Endelig kan denne jenta ut å løpe og trene igjen. Bildet er lagt ut med tillatelse!

Under undersøkelsen ser holdningen ved første øyekast ganske ok ut, men også her er hodet fremoverskyvd, med andre ord, så ligger det fremfor midtlinjen. Noe som gir spenninger i nakke og halsmuskulatur. Dette er ei tidligere aktiv jente, men som nå sliter med å trene, går turer osv. pga. plagene sine.

Hos denne jenta handlet det om å få hodet tilbake i en mer nøytral posisjon slik at spenningen i nakke og halsmuskulatur avtar.

Etter kun få behandlinger var plagene betydelig bedre. Nå er hun mer eller mindre smertefri. Har kommer i gang med trening igjen. Og nå går hun lange etterlengtede turer i skog og fjell uten å få nakkevondt og hodepine.


Publisert

i

, ,

av

Stikkord: